Восьме березня — єдине свято, коли попит на троянди, тюльпани, гербери, проліски, азалії виростає відсотків на 200—300!

Цьогоріч до традиційного весняного ажіотажу додався ще й скандал: імпортери квітів звинуватили митницю у безпідставному завищенні тарифів і припустили, що за таких обставин імпорт скоротиться, а троянда коштуватиме 50 гривень! Покупці захвилювалися. Проте інцидент з митними тарифами можна вважати вичерпаним. Державна митна служба повідомила, що спеціальну звітність скасували, а митну вартість квітів контролюватимуть на загальних підставах. Більше того, Держмитслужба хоче знизити ставки мита на квіти і змінити одиниці виміру — обраховувати не штуками, а кілограмами. Це, мовляв, унеможливить штучне затягування митного оформлення. Однак чи не скористаються ситуацією квітникарі, щоб «зрубати грошики» на хвилі попиту?
Флорист Олександр Марієвський погоджується, що навіть у разі підвищення мита з 50 до 80 тисяч доларів за партію, про що заявляли представники компаній-імпортерів, подорожчання в чотири рази — це занадто. Олександр професійно працює з квітами п’ять років, а захоплюється — всі 12. Каже, що вітчизняне квітникарство розвивається, але хоч як прикро — страждає якість. Якщо тюльпани з Голландії стоять два тижні, то наші — швидко розкриваються і відцвітають. Тому й везуть троянди з Еквадору, тюльпани з Голландії та Ізраїлю, тропічні рослини з Індонезії.
Розмови про те, що магазинні квіти продавці «підгодовують» спеціальними речовинами (і тому начебто на вітрині вони стоять довго, а вдома одразу помирають), Олександр вважає міфом. Він переконаний, що 60 відсотків букетів псуються з вини покупця. Наприклад, 10 хвилин на морозі — і квіти можна викидати, так само як у 30-градусну спеку. А за температури плюс 4 і без протягів квітка стоятиме й місяць.
Якщо заглянете в ящик з трояндами, привезеними з Еквадору (далеченько від України), — побачите гербарій! Але варто обрізати стовбур на п’ять сантиметрів, поставити в воду і на два дні залишити в холодильнику — троянда стане наче щойно зрізана. Олександр радить: якщо квітка хиріє на очах — відріжте стовбур з половини (хоч як вам шкода), і її буде врятовано.
Нині флористична галузь — досить різноманітна. І у створенні композицій головне — фантазія. Олександр Марієвський працює не тільки з букетами, а й із квітковим оформленням усяких урочистостей — весіль, днів народження. Каже, можна зробити колону, охоплену вогнями гладіолусів, букет для нареченої з тюльпанами й яблуками або в африканському стилі — з рудих троянд, коричневих антуріумів зі шкірою і списом із бамбука.
— Я обожнюю квіти і дуже люблю їх дарувати — каже пан Марієвський. — Своїй нареченій, яка потім стала моєю дружиною, кожного дня знаходив новий букет. А оскільки я на тому розуміюся — квіти довго залишалися свіжими. Інколи в неї в кімнаті одночасно було по 14 композицій.
— А вам ризикують дарувати квіти? — запитую в Олександра.
— Рідко. На жаль...


Ольга СРІБНА.