Печерський районний суд Києва зупинив виконання Указу Президента України “Про призначення Сергія Касьянова головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації” від 4 лютого 2005 року. Як повідомило УНІАН, дію указу припинено у зв’язку зі скаргою, яку було подано до суду 28 лютого 2005 року правозахисником і адвокатом Борисом Філатовим.

Те, що останнім часом вітчизняні місцеві суди дедалі частіше виносять вироки у справах, які мають загальнодержавне значення, за скаргами, так би мовити, рядових громадян, є цілком законним. Стаття 248-1 Цивільного процесуального кодексу України дає право громадянам звертатися до суду зі скаргами на рішення органів державної влади, якщо вони порушують їхні права, свободи і законні інтереси. Однак ця справа породжує більше запитань, аніж відповідей.
У скарзі, поданій до суду, Б. Філатов підтверджує свої слова про “незаконність” президентського указу про призначення С. Касьянова главою Дніпропетровської облдержадміністрації так. За Конституцією (стаття 118), голови облдержадміністрацій “призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України”. Частиною 3 ст. 8 Закону “Про місцеві державні адміністрації” передбачається, що кандидатури на посади голів цих адміністрацій вносить на розгляд Кабміну прем’єр. Пан Філатов вказує на те, що 4 лютого 2005 року цю законну процедуру було порушено. Того дня у сесійній залі Верховної Ради після затвердження складу Кабінету Міністрів новопризначений прем’єр Юлія Тимошенко зачитала з парламентської трибуни список кандидатур на посади голів облдержадміністрацій, а присутній у залі Президент України Віктор Ющенко відразу підписав відповідні укази. Таким чином, наголошує скаржник, затвердження голови облдержадміністрації відбулося без розгляду на засіданні Кабінету Міністрів і за поданням Прем’єр-міністра, а не Кабінету Міністрів, що є порушенням законодавства.
Справді, перше засідання новопризначеного Кабінету Міністрів України відбулося 4 лютого 2005 року у конференц-залі ВР під час перерви пленарного засідання парламенту і вже після підписання Президентом України Віктором Ющенком указів про призначення голів облдержадміністрацій.
Отож виходить, що після рішення Печерського суду повинні призупинити повноваження й решти голів обласних і міських державних адміністрацій.
Проте, за дивним збігом обставин, увесь гнів і “народне невдоволення” нині найбільше летять у бік представників Народної партії. Ними є і Сергій Касьянов, і Віталій Олуйко, котрого першим було знято з посади глави Хмельницької облдержадміністрації. І якось дивно кореспондується спалах активності третьої гілки влади з тиском і нападками на главу вищого законодавчого органу держави, котрий очолює Народну партію. Недаремно, виступаючи на спільному засіданні президії Верховного Суду України, Ради суддів і Державної судової адміністрації ще 18 лютого ц. р., Володимир Литвин заявив: “Розпочалася боротьба за Конституційний Суд та інші суди в Україні. Усі хочуть мати “своїх” суддів...”. І назвав ці загадкові процеси “гримасами демократії”.