Вечірнє засідання 3 березня


Депутати розпочали роботу з повторного розгляду законів з пропозиціями Президента. Прийнято рішення про внесення змін до законів “Про господарські товариства”, “Про міліцію”, “Про соціальний захист військовослужбовців”, “Про боротьбу з корупцією”. Зокрема, депутатам місцевих рад забороняється бути посадовими особами органів управління господарського товариства. Закон “Про Концепцію державної політики в галузі культури на 2005—2007 роки” являє собою систему цілей, принципів та механізмів здійснення державної політики у сфері культури. Для їх досягнення пропоновано вдосконалити систему державного управління.
Було також прийнято Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”. Запровадження цього закону дасть можливість уникнути внутрішніх суперечностей з цілою низкою нинішніх актів.
Депутати підтримали проект постанови про Рекомендації парламентських слухань: “Про законодавче забезпечення розвитку бурякоцукрового комплексу в Україні та заходи щодо його покращення”.
Розгляд питання про включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту закону про внесення змін до Митного тарифу України цього дня очікували всі. Але сподівання міністра Сергія Терьохіна на те, що парламент хоча б внесе питання до порядку денного, не справдилися. Міністр марно апелював до колишніх колег, пояснюючи потребу розгляду необхідністю привести ставки до нормального вигляду задля наповнення бюджету, запобігання на митниці хабарів та стримання цін. Юрій Соломатін (КПУ) заявив, що для вивчення 120 сторінок документа в депутатів було замало часу. Ігор Шурма (СДПУ(о) закликав міністра матеріали про хабарництво передавати до суду. А Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк поставив запитання про можливі втрати для бюджету.
Так само не було прийнято рішення (навіть у пакеті з попереднім) з питання створення тимчасової слідчої комісії з питань дотримання конституційних прав громадян і вимог законодавства стосовно збереження державної таємниці приватних розмов.