4 березня виповнюється 190 років від дня народження Михайла Вербицького — автора музики гімну «Ще не вмерла Україна...»
...Його текст народився на території царської Росії. 1863 року, як відомо, було прийнято сумнозвісний «валуєвський» указ. І того само року Павло Чубинський, засланий за українофільську діяльність до Архангельська, нелегально передав у Галичину вірш, який опублікували у львівському часописі «Мета» за підписом... Т. Шевченка! Композитор Михайло Вербицький поклав слова на музику. Вперше пісня пролунала в селі Млини (нині — на території Польщі), де парохом місцевої греко-католицької громади був Михайло Вербицький і де він знайшов свій останній спочинок.
А пісня помандрувала просторами рідної землі, розділеної поміж двох імперій. Її виконували під час недовгого існування УНР 1918 року. 15 березня 1939-го пісня звучала вже як офіційний гімн Карпатської України. Понад 70 років пісню переслідував комуністичний режим. Починаючи з 17 вересня 1991-го Українське радіо відкриває щоденне мовлення цією піснею, а 5 грудня того само року вона вперше звучала у стінах Верховної Ради. Та найкращим пошануванням пам’яті славетних авторів було виконання гімну «Ще не вмерла...» під час помаранчевої революції.
Життя Михайла Вербицького нерозривно пов’язане з Яворівською землею. На початку 90-х земляки спорудили йому пам’ятник у центрі Яворова, впорядкували могилу на території Польщі. За ініціативи Яворівського райвузла зв’язку провели спецпогашення пам’ятного конверта, присвяченого землякові. А на ювілеї серед художніх колективів виступить і хорова капела ім. Чубинського з Бориспільського району Київської області. Відбудеться науково-практична конференція «Михайло Вербицький і Україна». Численна делегація за участю представників влади відвідає село Млини.
 
Львівська область.