Половина загальноосвітніх шкіл Прикарпаття не мають жодного комп’ютера. За рівнем комп’ютеризації освіта області пасе задніх: 25-те місце в Україні. А ще в 1992—1994 роках Прикарпаття за цим показником входило до трійки лідерів. Чому воно так відстало?
— Бракує коштів, — зазначає перший заступник начальника обласного управління освіти і науки Іван Косик. — Колись ми концентрували кошти і закуповували партії однотипної комп’ютерної техніки. Замість, скажімо, чотирьох класів купували п’ять, за потреби легко оновлювали обладнання, а в разі його зношення переукомплектовували цілі класи. Потім настав період, коли на комп’ютери зовсім не було грошей: обласна влада вирішила найперше будувати школи. І досягла успіхів — кожна третя шкільна новобудова країни нині на Прикарпатті. Тим часом в інших регіонах гроші витрачали на комп’ютеризацію навчального процесу чи придбання автобусів і таким чином випередили нас.
Цього року в обласній програмі «Освіта Прикарпаття до 2015 року» на придбання комп’ютерів передбачено 500 тисяч гривень. Оскільки один комп’ютерний клас, за словами Івана Миколайовича, коштує від 27 до 40 тисяч гривень, згаданої суми вистачить на 12—18 комплектів — приблизно по одному на район чи місто обласного підпорядкування. А їх потребують майже 200 середніх шкіл. Щоправда, є надія, що по 2—3 комп’ютерні класи райони придбають за рахунок своїх бюджетів. Тож, щоб завершити комп’ютеризацію шкіл області, знадобиться щонайменше три роки. Отже, освіта весь час наздоганятиме вчорашній день?..
 
Івано-Франківська область.