Ситуація, яка нині розгорнулася навколо Народної партії та її лідера Володимира Литвина, — це фактично політична люстрація. На цьому наголосили уповноважені представники фракції НПУ на вчорашній прес-конференції. На їхнє переконання, процеси, які відбуваються нині, не що інше, як політична конкуренція напередодні виборів 2006 року. І шантаж — один із методів у цій боротьбі, переконаний Олег Зарубінський.
Нинішнє цькування не лише голів облдержадміністрацій, а й державних службовців усіх рівнів свідчить «про політичну зачистку територій». За словами народного депутата Валерія Мартиновського, в регіонах відверто ігнорують деякі політичні партії. До уваги беруться участь у помаранчевій революції та симпатії до нинішніх лідерів. Фаховість і патріотизм відкидаються.
А «плівки Мельниченка», на переконання парламентаріїв, мають бути оприлюднені цілком, а не фрагментами. Час розкрити карти, щоб громадськість дізналася всю інформацію з цих плівок, позбавитися нарешті від маніпуляцій, переконаний Олег Зарубінський. Водночас депутат зазначив, що стосунки НПУ із СПУ є конструктивними, а в законотворчій діяльності вони навіть дружні. (Нагадаємо, саме лідер соціалістів Олександр Мороз вимагає оприлюднення «плівок Мельниченка»). Однак, якщо хтось із політиків прагнутиме використати ту чи іншу ситуацію, то уявлення про помаранчеву революцію зміниться, додав Олег Зарубінський.