Ранкове і денне засідання 3 березня
 
12 народних депутатів подали у Верховну Раду заяви про дострокове припинення їхніх повноважень у зв’язку з переходом на роботу у виконавчі органи влади. Вчора Верховна Рада припинила повноваження Миколи Томенка, Оксани Білозір, Юрія Павленка, Юрія Луценка, Олега Рибачука, В`ячеслава Кириленка, Романа Зварича, Романа Безсмертного, Павла Ігнатенка, Олександра Третьякова, Олександра Баранівського, Володимира Шандри. Як зазначив голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Валентин Матвєєв, в органи влади перейшов 41 народний депутат. Президент і прем’єр відразу склали свої депутатські мандати, а 27 народних депутатів вимоги Конституції щодо сумісництва порушують: вісім — в уряді, в інших державних органах — п’ять та 14 голів обладміністрацій. Комітет звернувся до них з вимогою до 10 березня визначитися із своїм статусом. Валентин Матвєєв закликав Президента, як гаранта Конституції, здійснити всі необхідні заходи для того, щоб посадовці прийняли відповідні рішення щодо складання своїх депутатських повноважень. Під час обговорення у Верховній Раді проблеми сумісництва згадувалися Олег Блохін, Володимир Сацюк, Володимир Мойсик, Василь Онопенко. Народний депутат Юрій Кармазін з «Нашої України» закликав парламент однаково підходити до всіх депутатів-сумісників, згадавши історію ходіння до влади Андрія Клюєва.
Учора парламент проголосував за проект закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо опіки і піклування)». Запропоновано зміни, згідно з якими у разі встановлення опіки або піклування судом призначення або звільнення опікуна або піклувальника відноситься до повноважень суду. Його прийняття дасть можливість усунути неоднозначність тлумачення окремих норм Цивільного кодексу України. Також в цілому було прийнято проект закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (щодо передачі об’єктів соціальної інфраструктури). Відповідно до них пропозиції передачі у комунальну власність об’єктів соціальної інфраструктури, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації, не потребують погодження з підприємствами та їх трудовими колективами. Це дозволить передавати до комунальної власності об’єкти соціальної інфраструктури, які не ввійшли до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації, і залишилися у державній власності. Це сприятиме, зокрема, захисту прав громадян, які користуються житловим фондом колишніх державних підприємств, наприклад, заводськими гуртожитками.
Цього ж дня проголосовано в цілому проект закону «Про внесення змін до Цивільного кодесу України щодо місцезнаходження юридичної особи». Підготовлений до другого читання проект пропонував внести зміни до статті Цивільного кодексу, згідно з якою в статуті товариства вже не потрібно буде вказувати місцезнаходження, адресу юридичної особи. Його прийняття узгоджує норми Цивільного та Господарського кодексів і Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо місцезнаходження юридичної особи). Депутати проголосували в цілому і за проект закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань забезпечення захисту житлових прав громадян, які проживають у гуртожитках». Він допоможе усунути розбіжності під час передачі гуртожитків у комунальну власність, які є в законах України. 
На засіданні депутати не прийняли три постанови, які вносив народний депутат України Ігор Шурма щодо парламентських слухань — про перспективи євроінтеграції України та реалії участі в ЄП, про здійснення бюджетного процесу в Україні, про сучасний стан та перспективи розвитку державної політики у сфері свободи слова та інформації. Щодо теми свободи слова, то, на думку першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформації Сергія Правденка, проводити їх у червні немає сенсу, бо на 13 квітня заплановано слухання про суспільне телерадіомовлення в Україні і в рамках цих слухань буде обговорено і питання державної політики у сфері свободи слова.
Також не набрала потрібної кількості голосів пропозиція Михайла Добкіна про проведення дня уряду щодо сучасного стану та перспектив ринку страхових послуг в Україні у травні. Так само, як і проект Постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради України «Про деякі заходи щодо законодавчого забезпечення проведення конституційної реформи в Україні» (щодо законопроектів про Президента України та Кабінет Міністрів України).
На початку засідання Володимир Литвин привітав з днем народження народного депутата України Віктора КоролЯ.  Оголошено про вихід з групи «Союз» та входження до Соціалістичної партії України депутата Володимира Гошовського, а також входження до СПУ Ігоря Франчука та до НДП депутата Олега Немировського.
Голова Верховної Ради також повідомив, що від 1 березня уповноваженими у ВР від фракції БЮТ є Олег Білорус та Анатолій Семинога.
Денне засідання розпочалося із складання міністром юстиції України Романом Зваричем присяги члена Вищої ради юстиції. Після цього народні депутати проголосували за проекти постанов про обрання суддів Верховного Суду України та інших судів. Народні обранці внесли деякі корективи у запропоновані Комітетом з правової політики списки кандидатур, зокрема три з них запропоновано переглянути профільним комітетам.
Поздоровивши суддів з обранням, депутати розглянули і проголосували законопроект «Про загальнодержавну програму «Питна вода».