Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин презентував електронну версію книги «Україна-2004: Події. Документи. Факти». Праця, за словами глави парламенту, поєднує текстовий, фото-, аудіо- та відеоматеріали в єдиний літопис новітньої політичної доби України з тематичним та хронологічним покажчиками.
До книги увійшли унікальні документи, у яких зафіксовано практично кожний крок законодавчої, виконавчої і судової влади, місцевих органів влади та місцевого самоврядування, суб’єктів виборчого процесу і міжнародної спільноти під час президентських виборів в Україні 2004 року.
Одне слово, зазначив Голова ВР, це — пряма мова України у 2004 році, мова документів і фактів, які створили нову сторінку нашої історії. Ця документальна збірка, на переконання Володимира Литвина, з часом неодмінно стане засторогою наступним поколінням: як не наблизитися більше до руїнного суспільно-політичного виру, з глибин якого Україна щасливо випірнула незалежною і територіально цілісною.
Видання, додав Володимир Литвин, переконує в тому, що Україна змогла вирішити щонайменше три питання: відновила справедливість у встановленні результатів народного волевиявлення; зробила серйозну заявку на утвердження європейської ідентичності України; здійснила успішний прорив до налагодження дружніх, рівноправних відносин з Росією.