Ранкове засідання 2 березня


Півтори години народні депутати використали на зачитування депутатських запитів і заяв, повідомлень від фракцій. Головуючий на засіданні Володимир Литвин виголосив 147 запитів. Порушені у них теми очевидні — від дрібніших проблем окремих виборців чи населених пунктів до загальнодержавних, зокрема, законності приватизації, фінансування потреб чорнобильців, невиправданого підвищення тарифів на комунпослуги тощо. Серед них виділялися кілька так званих неординарних. Наприклад, вимога покарати членів минулого уряду за «дворічний саботаж» з направленням до Ради Європи ратифікаційного документа, або запит депутата Тетяни Засухи стосовно порушень прав громадянки... Тетяни Засухи. Чимало запитів до правоохоронних органів з вимогою притягти до відповідальності тих чи тих відомих можновладців старої влади.

Нагальні потреби своїх виборців було порушено і в заявах від депутатських фракцій. Комуніст Петро Цибенко критикував нову владу за зволікання із підвищенням рівня пенсійного забезпечення громадян. Анатолій Раханський («Демократична Україна») звернув увагу на критичний стан на ЧАЕС і чорнобильців загалом.
Одначе особливо гостро пролунала під час виголошення заяв тема кадрової політики нової влади. Тон задав представник фракції Народної партії України Ігор Єремеєв. У заяві йшлося про «справжню травлю» керівників середньої ланки, «фактично люстрацію», домінування політичної доцільності над професійністю і досвідом роботи кадрів середньої ланки. Як приклад непослідовності у кадровій політиці було названо звільнення щойно призначеного керівника Хмельницької області. Тему з парламентської трибуни підтримав і Борис Райков («Демініціативи»).
У відповідь представники учорашніх опозиційних, а нині уже провладних, фрaкцій заперечили висловлені колегами-депутатами звинувачення і нагадали, що нова влада позбавляється тих керівників, хто дозволив собі порушити закон і чиновницьку етику. Іван Заєць нагадав про головну вимогу помаранчевої революції — радикальне оновлення влади. Соціаліст Іван Бокий, звернувши увагу на ігнорування Генеральною прокуратурою «плівок майора Мельниченка», також згадав про потребу розчищення владних «авгієвих стаєнь». Ще радикальніше від імені фракції БЮТ виступив Валентин Зубов. Він констатував активізацію пропагандистських і організаційних дій сепаратистів у деяких регіонах і закликав негайно взяти під варту екс-керівників Донецької, Харківської, Луганської областей і висунути звинувачення у державній зраді.
Лише після такого політичного напруження в сесійній залі парламентарії приступили до розгляду півтора десятка законопроектів, що передбачені порядком денним. Проект закону про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту) передбачає конкретні навчальні форми для людей із фізичними та іншими вадами. Відповідно до документа в масових навчальних закладах матимуть можливість навчатися особи, які мають висновки психо-медико-педагогічних комісій. Близько 20 відсотків студентів з вадами здоров’я матимуть право відвідувати заклади так званого інтегрованого навчання. А ось для осіб з вадами мови, зору, слуху призначені спеціальні навчальні заклади. Проект передбачає державне утримання таких учнів і студентів, а це, як відомо, пов’язано з проблемою фінансування, тому міністр освіти Станіслав Ніколаєнко сказав, що його відомство не може розраховувати на такі витрати і загалом, визнавши тему актуальною, висловився проти прийняття закону у такому вигляді.
Не менше «пожвавлення» в сесійній залі викликав і законопроект про супровід автомобілів з особами, стосовно яких МВС вживає заходів для безперешкодного та безпечного проїзду. Адже тема також, як мовиться, набила оскому не лише водіям, а й пішоходам. Доповідаючи проект, депутати Микола Карнаух та Володимир Нечипорук пояснили, що йдеться про супровід працівниками ДАІ автомобілів з Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем’єр-міністром, а також з главами іноземних держав і урядів. Лише для них міліції дозволяється на короткий термін обмежувати рух транспорту і пішоходів. Більше це не дозволено робити для будь-яких інших осіб.
На сесії було оголошено про входження Леоніда Гадяцького до фракції СПУ та Віктора Горбачова до групи «Союз».