Власне, відповідь на це запитання намагалися знайти учасники «круглого столу» на тему «Судово-правова реформа в Україні: проблеми та механізми реалізації», який відбувся в «Голосі України». Проте суддя Верховного Суду Олександр Волков загнав учасників ще в один глухий кут, поставивши запитання про те, чи взагалі в Україні є судова влада. За його словами, Конституція закріплює принцип поділу влад, але що є судова влада, яку має систему і які інституції до неї належать, Основний Закон не визначає. Розділ Конституції, присвячений організації судочинства, має назву «Правосуддя». У зв’язку з цим постає питання: чи належать до судової влади, наприклад, кваліфікаційні комісії суддів або Вища рада юстиції і чи є вони органами правосуддя?
У свою чергу, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Микола Оніщук наголосив на важливості реформи судової системи, зокрема організації спеціалізованих судів.
Так, в Україні триває процес формування органів адміністративної юстиції, який ускладнюється не тільки через брак коштів, а й відсутність нормативних основ їх діяльності, зокрема Адміністративно-процесуального кодексу. Є проблеми і в системі господарського судочинства, в якій існує дві касаційні інстанції.
Однак, як завжди, найголовнішим питанням було фінансування судової системи. Власне, це одне з небагатьох питань, з яких майже ніколи не виникає дискусій: всі погоджуються, що судова влада фінансується недостатньо, проте розв’язання цієї проблеми лежить поза сферою її повноважень. До речі, як з’ясувалося, намір Голови Верховної Ради Володимира Литвина — виділити кілька пленарних тижнів роботи парламенту для розгляду питань, пов’язаних із діяльністю судової системи, зокрема її фінансування, — може залишитися тільки наміром. Адже, на думку деяких присутніх на засіданні суддів, сьогодні немає жодного виваженого законопроекту, який можна було б винести на розгляд Верховної Ради.
Одне слово, проблем у реформуванні судової системи в Україні не бракує. Навіть щоб розібратися у них, потрібно провести не один «круглий стіл».


Докладніше про способи їх вирішення читайте в наступних номерах «ГУ».