Під час сезону цукроваріння на всіх шляхах Сумщини, включаючи й польові дороги,  правоохоронці блокували виїзд буряковозів на цукрозаводи інших регіонів. Про це наша газета розповідала у публікації «Удільним обухом по... товаровиробнику» («ГУ» від 29.09.04 р.). Схоже, тепер тим, хто виставляв загороджувальні міліцейські блокпости і перешкоджав аграріям вільно реалізовувати власну продукцію, доводиться «звітувати» перед слідчими.
Як повідомив прес-секретар прокурора Сумської області Олексій Дерев’янко, у провадженні прокуратури перебувають три кримінальні справи, порушені проти службових осіб ТОВ «Сумиагроцукор» і органів влади та місцевого самоврядування Сумського, Охтирського та Роменського районів. У ході слідства з’ясовано, що упродовж червня—вересня минулого року вони примушували місцевих сільгоспвиробників укладати договори із «Сумиагроцукром» на поставку буряків тільки на заводи новоспеченої компанії. На тих, хто намагався чинити опір, нацьковували податківців, пожежників, даішників, інспекторів КРУ і навіть слідчих відділу боротьби з організованою злочинністю.
У результаті свавілля з боку влади чи не найбільших збитків зазнали буряківники Роменського району, які під її тиском змушені були розірвати десятки раніше укладених договорів з ВАТ «Лохвицький цукровий завод». Ультиматум був жорстким: везти сировину за тридев’ять земель — тільки на Півненківський цукрозавод. У такій ситуації з роменськими буряківниками опинилися також їхні колеги з Охтирського та Сумського районів.