Поки наші армійці разом з іншими силовиками не шкодують життів, б’ючись із терористами та російськими диверсантами на сході держави, у південних степах українські військові навдивовижу часто гинуть та отримують поранення через поганий стан озброєння або ж власне нехлюйство. Вкрай стривожені цим мешканці прикордонних із Кримом районів Херсонщини. Вони хочуть почути з цього приводу зрозумілі пояснення від генералітету та отримати гарантії власної безпеки. Однак ні того, ні іншого поки що не дочекалися.

Ростуть не бойові втрати

Біля села Рівне Генічеського району Херсонщини рвонула самохідна артилерійська установка із запасом снарядів. Згоріла також автоцистерна на базі ЗІЛ-131 — її підігнали надто близько до небезпечної зони. А підрив боєкомплекту був такої сили, що від самохідки залишилися тільки траки, а двоє членів її екіпажу загинули і ще стільки само отримали тяжкі травми. Загиблі — мобілізований сержант та солдат строкової служби...

Кажуть, що САУ могла вибухнути через коротке замикання несправної електропроводки в ній, і це наводить на сумні роздуми. Адже з тієї самої причини і в тій самій бригаді (в іншому підрозділі), що має постійне місце дислокації на Житомирщині, більше місяця тому під час тактичних навчань у Чаплинському районі області також спалахнула та вибухнула така сама артилерійська установка виробництва ще часів Союзу. Внаслідок вибуху один військовослужбовець загинув і ще троє отримали серйозні поранення.

Та, на жаль, список армійців, зарахованих у не бойові втрати української армії на Херсонщині, ними аж ніяк не обмежується. Але абсолютний «рекорд» з кількості надзвичайних подій з потерпілими нинішньої весни тримає дислокований під Херсоном вертолітний полк (військова частина А 1604). 

Громада вимагає пояснень

Зрозуміло, контракти із «шукачами пригод» мають розірвати достроково. Але журналісти та громадськість краю наполягають на поясненнях: які причини такої кількості нещасних випадків, хто за них покараний, і що робить військове відомство для того, аби вони не повторювалися.

Очільники МО та МВС чи не щодня звітують про хід антитерористичної операції на сході. Натомість коментарі про стан справ у військових частинах на півдні держави відсутні. Ні керівники Міноборони, ні генералітет Південного територіального командування (Дніпропетровськ) про це не говорять. Прес-служба відомства обмежується лише короткими інформаційними повідомленнями про черговий вибух...

Та риторика — це далеко не те, чого насправді чекають від влади та МО України жителі краю. На їхнє переконання, співробітництво з військовими та оперативний обмін інформацією треба піднімати на вищий рівень. Хоча б для того, щоб навчання з вибухами не спричиняли паніки у мирного населення, а суто навчальні операції не перетворювалися на реальні бойові зіткнення між своїми. Саме в такий бій міг перерости інцидент на Північно-Кримському каналі. Переїжджаючи через автомобільний міст на ПКК на 18 кілометрі автотраси Брилівка—Каланчак у Каланчацькому районі Херсонщини, водії транзитних машин помітили невідомих, котрі закладали під опору споруди якісь ящики. Запідозривши, що міст збираються висадити в повітря диверсанти, стривожені обивателі почали телефонувати до міліції. На місце негайно прибула оперативна група міліції та співробітники СБУ. Вони справді виявили під мостом через канал п’ять ящиків із невідомим вмістом та людей у камуфляжній формі, котрі щось біля них робили.

На щастя, у правоохоронців вистачило витримки не розпочати стрілянину в неоднозначній ситуації, і взятися до перемовин. Загадкові «камуфляжники» виявилися бійцями української аеромобільної бригади — вони у реальній обстановці проводили навчання чи то з мінування, чи то розмінування важливого транспортного об’єкта. Прокурор Херсонської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Віталій Слободянюк підтвердив, що за цим фактом проводиться службове розслідування. Адже цивільну владу та правоохоронців Каланчацького району області про тактичні навчання поруч із блокпостами кримських сепаратистів ніхто заздалегідь попередити не спромігся...

Херсонська область.

ФАКТ

З березня по травень 2014 року Херсонська прокуратура за дотриманням законів у військовій сфері порушила 15 кримінальних проваджень за фактами недбалого поводження зі зброєю, неумисного псування військового майна, та навіть позастатутних стосунків із застосуванням вогнепальної зброї у частинах, розквартированих в області чи передислокованих сюди після окупації Криму. Єдині, хто не скоював правопорушень чи злочинів, — це прикордонники.