Кабінет Міністрів схвалив законопроект про нові ставки ввізного мита, який запропоновано Верховній Раді прийняти як невідкладний.
Інакше кажучи, уряд виконав свою нещодавню обіцянку на зустрічі підприємців-імпортерів з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Нагадаю, що тоді відвертий діалог влади і бізнесу виявив непросту колізію: високе ввізне мито на кордоні підштовхувало імпортерів розмитнювати вантажі за хабарі. І міністр економіки та з питань євроінтеграції Сергій Терьохін заспокоїв імпортерів, показавши стоси узгоджених тарифів з країнами СОТ, готових до затвердження у Верховній Раді. Водночас Сергій Терьохін запевнив, що загалом вони знижені у вісім разів.
Коментар Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко втішив ще більше — деякі ставки мита, які стосуються легкої промисловості та продукції харчування знизяться у 10 — 30 разів, а деякі навіть у 100 (взуття, одяг, білизна). На переконання Юлії Тимошенко, нові ставки мита мають знизити ціни на товари широкого вжитку. Безумовно. За деякими позиціями товарів пільгове мито стає навіть менше за повне, середній рівень якого зазвичай не перевищуватиме 2—3 відсотки. Важливість цього законопроекту важко переоцінити, оскільки певне падіння обсягів імпорту, яке спостерігалося у січні й на початку лютого, негативно позначається на податкових надходженнях до бюджету, конкуренції, зрештою, на ефективній боротьбі з інфляцією. Особливо це помітно у продовольчому сегменті ринку, де є загрозливий розрив між попитом і пропозицією м’ясопродуктів, олії, жирів.
Не менш важливо й те, що уряд планує вже найближчим часом спільно з Радою імпортерів обговорити спільні дії для ефективнішої боротьби з контрабандою, цілком нову технологію розмитнення швидкопсувної продукції. І ще раз ефективність антикорупційних заходів на митницях країни, які уповільнили усталений робочий ритм на кордоні. Вони, впевнена Юлія Тимошенко, обіцяють подвоїти доходи від імпорту вже в лютому.