Ранкове і денне засідання 1 березня


Глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що на зустрічі лідерів депутатських фракцій і груп у понеділок з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко та першим віце-прем’єром Анатолієм Кінахом досягнуто домовленості про поглиблення співпраці вищого законодавчого органу влади з новим Кабінетом Міністрів. Зокрема, кожен народний депутат матиме змогу зустрітися з урядовцями у будь-який час, а за кожним парламентським комітетом закріплено міністра. За словами В. Литвина, Кабмін звернувся до Верховної Ради з листом із проханням розглянути у першочерговому порядку 32 законопроекти.
Голова Верховної Ради закликав парламентські комітети прискорити аналіз цих документів, особливо з питань сільського господарства, і внести їх на розгляд парламенту.
Фракція СДПУ(о) та група «Демократичні ініціативи» попросила головуючого оголосити 30-хвилинну перерву. Однак В. Литвин надав можливість депутатам оприлюднити свої вимоги. Від імені фракції СДПУ(о) Володимир Заєць виступив із заявою, у якій звинуватив новий уряд у невиплаті у лютому 11 мільйонам українських пенсіонерів підвищених пенсій, а також доплат ветеранам та інвалідам війни.
В. Заєць переконував, що за чинним законодавством розмір пенсій за віком має відповідати розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (324 грн.). Однак у лютому це не було виконано. Депутат запропонував заслухати у парламенті інформацію міністра соціальної політики і праці та голови Пенсійного фонду про виконання законодавства і погашення заборгованості держави перед ветеранами війни та праці.
Розглянувши у другому читанні, парламент схвалив у цілому зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я, якими дільничним лікарям-терапевтам та медсестрам, завідувачам терапевтичних і педіатричних відділень поліклінік, сімейним лікарям та працівникам «швидкої допомоги» надаватиметься додаткова триденна відпустка за наявності більш як 3-річного стажу роботи.
Схвалено також зміни до закону про боротьбу із захворюванням на туберкульоз. Як доповів перший заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Михайло Лобода, цим документом розширено перелік осіб, які підлягатимуть обов’язковому профілактичному медогляду на туберкульоз. До такої категорії осіб віднесено звільнених із тюрем, безробітних, зареєстрованих понад рік у державній службі зайнятості, малозабезпечені сім’ї, а також тих, хто вже лікувався у протитуберкульозних, наркологічних чи психоневрологічних диспансерах.
Змінами до деяких законів України про працевлаштування молоді на підприємствах, установах і організаціях усіх форм власності встановлюється норматив робочих місць для молоді.
Законопроект про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу України про усиновлення дітей, внесений депутатом Левом Миримським, викликав у більшості народних обранців категоричне неприйняття. Проектом пропонувалося, щоб усиновлення новонароджених дітей, від яких відмовилися матері, наставало відразу з часу проголошення прийнятого судового рішення про усиновлення. Однак під час обговорення Юрій Кармазін, Василь Надрага та інші висловлювали побоювання, що ухвалення цього закону створить грунт для численних зловживань під час усиновлення українських дітей іноземцями. За прийняття цього законопроекту за основу проголосували лише 34 депутати. Відтак, його знято з розгляду. А ось зміни до Сімейного кодексу України щодо підстав припинення шлюбу ухвалено у першому читанні.
На розгляд парламенту було внесено ще два альтернативні законопроекти про внесення змін до Сімейного кодексу щодо розміру аліментів. Зрештою за основу прийнято проект народного депутата Олександра Фельдмана. Згідно з цим документом розмір аліментів на дитину до 6 років з 1 січня 2005 року має бути не меншим за 112 грн. 80 коп. (30 відсотків прожиткового мінімуму), а на дитину віком від 6 до 18 років — 140 грн. 40 коп.
У першому читанні схвалено зміни до закону про службу в органах місцевого самоврядування, які дають право на пенсію держслужбовця посадовцям органів місцевого самоврядування незалежно від періоду, в який вони працювали на виборних посадах, та часу їх виходу на пенсію.
У депутатському корпусі парламенту — новий парламентарій. Віталій Корж, обраний у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від блоку політичних партій Юлії Тимошенко, склав присягу народного депутата.
Як поінформував голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Валентин Матвєєв, із 40 народних депутатів, котрі пішли працювати у виконавчу владу, лише двоє — Президент України Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко — склали депутатські повноваження. А в комітеті на розгляді лише одинадцять заяв про складання депутатських повноважень: від Романа Безсмертного, Олександра Баранівського, Павла Ігнатенка, Романа Зварича, В’ячеслава Кириленка, Юрія Луценка, Юрія Павленка, Олександра Рибачука, Олександра Третьякова, Оксани Білозір і Миколи Томенка. В. Матвєєв заявив: якщо решта парламентаріїв—урядовців не виконають вимоги закону про несумісність депутатського мандату з посадами у виконавчій владі, комітет звернеться до Голови ВР з проханням вирішити це питання у судовому порядку.
Народні обранці привітали з днем народження народних депутатів України Ігоря Сміяненка та Сергія Кіроянца. Фракція Народної аграрної партії України стала  фракцією Народної партії. Ії покинули народні депутати — Олександр Борзих і Михайло Гладій.