Футбол. Сьогодні розпочнеться друге коло 14-го чемпіонату країни. У 16-му турі зустрічаються: «Динамо» (Київ) — «Кривбас» (Кривий Ріг), «Іллічівець» (Маріуполь) — «Шахтар» (Донецьк), «Таврія» (Сімферополь) — «Борисфен» (Бориспіль), «Металург» (Донецьк) — «Арсенал» (Київ), «Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Оболонь» (Київ), «Чорноморець» (Одеса) — «Металіст» (Харків), «Волинь» (Луцьк) —«Закарпаття» (Ужгород), «Ворскла-Нафтогаз» (Полтава) — «Металург» (Запоріжжя).
А поки що нагадаємо турнірну ситуацію:
У суперечці бомбардирів лідирують: Косирін («Чорноморець») — 9 м’ячів, Мендоса («Металург» Д), Агахова, Брандао (обидва — «Шахтар»), Гігіадзе («Таврія»), Сачко («Волинь»), Клебер («Динамо») — по 7.


І в Іспанії сніг...


Минулої суботи під головуванням президента Федерації футболу України, члена виконкому УЄФА, народного депутата Григорія Суркіса відбулося засідання виконкому ФФУ. На порядку денному значилося багато питань.
Морози та хурделиці — не найкращі супутники футболу. Та що вдієш. Он і в Іспанії (!) грають на засніжених полях. А про готовність стадіонів наших колективів вищої ліги до другого кола доповів виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов. За його словами, загалом стан арен напередодні раннього старту змагань можна вважати задовільним. Однак особливих нарікань викликає стан арен клубів «Закарпаття», «Арсенал», «Борисфен», «Оболонь». Є проблеми з полями для матчів з участю дублюючих складів більшості команд. За таких умов, либонь, важко знайти альтернативу штучним газонам. Ними вже опікуються в Запоріжжі, Харкові. Почалося будівництво критої арени із штучним полем у Маріуполі.
Про стадіони і штучні поля говорив також віце-президент ФФУ Борис Воскресенський. Наступного року, в разі вдалого виступу національної збірної у відбірковому циклі чемпіонату світу, доведеться розпочати друге коло чемпіонату в середині лютого. Тоді чемпіонат можна завершити в середині травня. Тому пан Воскресенський запропонував кожному клубові подумати про модернізацію власних арен, зведення над трибунами козирків. Про підігрів полів годі й  казати. Це — аксіома.
Усе завершилося тим, що пропозицію президента ФФУ про проведення офіційних матчів чемпіонату (на це є дозвіл ФІФА та УЄФА) на штучних полях, у разі несприятливих погодних умов, члени виконкому підтримали одностайно.
Технічний директор ФФУ Василь Заброда поінформував членів виконкому про те, як проходили звітно-виборні конференції регіональних федерацій футболу. Такі відбулися у Львівській, Рівненській, Київській, Чернівецькій та Запорізькій областях, а також в Асоціації футзалу України. Ще раз наголошували на тому, що у вибори президентів обласних осередків на Львівщині та Рівненщині втручалися місцеві органи державної влади. Це неприпустимо.
Учасникам засідання виконкому, запрошеним і представникам ЗМІ вручили перше число журналу «Футбольні лінії», який віднині буде офіційним друкованим виданням національної федерації.


Війна і мир


Після заcідання виконкому на численні запитання представників ЗМІ відповів Григорій Суркіс. Природно, багато говорили про ситуацію, що виникла навколо ФК «Динамо» (Київ), його акцій. Коментували рішення Печерського районного суду про арешт пакета акцій клубу.
Керівник ФФУ, який свого часу був президентом динамівського клубу (тепер цю посаду обіймає його молодший брат Ігор Суркіс), сказав, що особи, зацікавлені в арешті акцій «Динамо», цим самим принижують клуб, який є національним символом. «Цей бренд належить сьогодні не Суркісам, а всій Україні».
Григорій Суркіс зазначив, що компанія Pacіfіc Іnternatіonal Sport Lіmіted, котра нині володіє 0,1 відсотка акцій «Динамо» (Київ), раніше мала 18 відсотків акцій. Однак під час збільшення статутного фонду клубу з мільйона гривень до 170 мільйонів гривень компанія не збільшила своєї частки у статутному фонді.
Президент ФФУ пов’язує вищезгадану компанію з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. «Він хоче дорватися до всього того, що називається інфраструктурою клубу... Але йому доведеться найближчим часом опікуватися власними справами. Ми йому в цьому допоможемо. Григоришин оголосив нам війну. Я йому квиток на війну не виписував. Але повірте, що воювати я вмію», — сказав пан Суркіс. І додав, що присвятить частину свого життя тому, щоб довести, що Григоришин — негідник. «Вірю, що все вирішиться в рамках українського законодавства».
Водночас він відмовився коментувати, чи може підтримувати наміри Григоришина заволодіти акціями «Динамо» хтось із нинішніх високопосадовців.
Журналісти дізналися, що подіями, в центрі яких опинився ФК «Динамо» (Київ), зацікавився президент УЄФА Леннарт Йохансон. А Григорій Суркіс пообіцяв: якщо конфлікт затягнеться, то він буде змушений звернутися по допомогу до ФІФА та УЄФА. Мирного розв’язання ситуації поки що, на жаль, не видно. Судячи з останніх заяв Костянтина Григоришина, його цікавить тільки контрольний пакет акцій. Опоненти, як сказано вище, нічого віддавати не збираються...


Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.