Коментуючи повернення на робоче місце реабілітованого судом Кіровського району колишнього голови правління ВАТ «Дніпропетровський Центральний ринок» Григорія Єфіменка, заступник прокурора області Олег Річка виказував запізнілі емоції перед телекамерою. Мовляв, де це чувано, щоб додаткові умови конкурсу вимагали від потенційного покупця досвід роботи на ринку загальною площею в шість гектарів і з шістьма тисячами робочих місць! Хіба пан Річка від’їздив торік восени за кордон? Адже про те, що додаткові умови конкурсу з продажу 94,3 відсотка акцій ніби виписувалися на чиєсь замовленння, не писали тоді хіба що на парканах. Не раз наголошував на цьому й «Голос України». Чому ж прокуратура й пальцем не поворушила, щоб запобігти проведенню цього гучного конкурсу? А заразом і захистити чесне ім’я Григорія Єфіменка, якого ще навесні ізолювали від «приватизаційного процесу» в слідчий ізолятор.
Коротко нагадаю, про що писав торік улітку. Один з найбільших ринків країни «Озерка» за керівника Григорія Єфіменка процвітав — давав місту сім тисяч робочих місць, продавав більш як півтисячі тонн продукції на добу, саме звідси в міську казну йшло більш як половина від загальноміського обсягу ринкового збору. Ринок був серед кращих колективних підприємств галузі, а самого голову правління визнали Людиною року. Доки комусь не впав у око цей майновий кусень. І неважливо кому — крутому росіянину, колишньому голові облдержадміністрації чи доморощеному олігархові.
Тепер Єфіменко, мабуть, вважає, що то було в іншому житті, яке закінчилося в березні минулого року. Як грім серед ясного неба: його звинувачують в ухилянні від слати податку на землю. Далі — кримінальна справа. Ізолятор. Мало не піврічне ув’язнення, де на нього очікувало товариство підслідних у справах про вбивства. А тим часом з благословення керівників області статус ринку змінили з колективного на державний. Регіональне відділення Фонду держмайна у Дніпропетровській області 8 вересня минулого року оголошує конкурс з продажу 94,361 відсотка акцій ВАТ «Дніпропетровський Центральний ринок» за стартовою ціною 39 мільйонів 773 тисячі 410 гривень. «Запорізький масложировий комбінат» —одна з дев’яти компаній, які подають заявки на участь у конкурсі, — пропонує за ринок 102 мільйони гривень. Але його продають на умовах, прийнятних лише для нікому невідомої компанії «Регіоноптсервіс». У ніч з 12 на 13 жовтня торік. Як тоді писали, за рекордні 50 мільйонів гривень. А гадали, що майже за безцінь. Усупереч заборонам судових інстанцій кількох міст підбивати підсумки конкурсу і навіть усупереч наказу ФДМУ від 7 жовтня 2004 року, про який тоді йшлося в інформагентствах.
Дехто з експертів констатував, що додаткові умови приватизаційного конкурсу були неконкурентні й дискримінаційні, виписані під одного покупця. Мало того, інформагентства з посиланням на представника ВАТ «Запорізький масложировий комбінат» Романа Жугана, сповіщали про розпорядження Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку № 207-C від 1 жовтня 2004 року, яким визнавалося недійсним і анулювалося свідоцтво про реєстрацію випуску акцій ВАТ «Дніпропетровський Центральний ринок». Якщо це відповідало дійсності, то незрозуміло, що, власне, продавали «приватизатори»! Ще не стерлася з пам’яті крилата фраза голови ФДМУ Михайла Чечетова з приводу суперечок, які точилися довкола цього об’єкта: «Приватизація Дніпропетровського Центрального ринку має відбуватися у правовому полі... Хоч би яке було судове рішення, фонд повинен його виконати»...
На прес-конференції у Києві Григорій Єфіменко розповів, як до нього не пускали адвокатів, а на допитах вимагали визнати за підприємством статус державного, а не колективного. Як схуд на двадцять два кіло і багато інших приголомшливих подробиць. Однак не виказав жодних емоцій, ніби розповідав про когось іншого.
Проте він не зламався. Бо реабілітований у правах, він не хоче розуміти, що, по суті, повернувся на робоче місце підприємства, якого вже немає. І правильно, що не розуміє. Не все ще втрачено, попри заяви юристів тієї компанії, що господарює нині на території ринку. Бо Генеральна прокуратура таки порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу «Озерки».