У зв’язку з відкликанням законопроектів, які подавав попередній уряд, парламент цього тижня розглядатиме виключно проекти законів, ініційовані народними депутатами. Про це на погоджувальній раді голів депутатських фракцій і груп повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На спільному засіданні Кабінету Міністрів і парламенту було запропоновано перенести розгляд 41 законопроекту, які мають соціальне навантаження, але без економічного обгрунтування. Із запропонованих новим урядом понад 30 законопроектів у комітетах обговорено лише п’ять, тому у сесійній залі їх розглядатимуть в міру надходження, зазначив Голова ВР.

Він зауважив також, що на засіданні було прийнято рішення про ефективнішу співпрацю між парламентом і урядом. Як підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах, Кабмін докладатиме для цього багато зусиль. За його словами, вже підготовлено проект постанови про реалізацію взаємовигідних відносин, в якому передбачено персональну відповідальність міністрів за співпрацю з парламентськими фракціями і комітетами. Без чого неможливе вирішення будь-якої системної проблеми в Україні, переконаний А. Кінах.
Відповідно до розкладу засідань Верховної Ради на 1—4 березня на розгляд парламентаріїв винесено близько 75 законопроектів. Уже сьогодні народні обранці визначаться зі змінами до законів про органи самоорганізації населення, про місцеве самоврядування в Україні та службу в органах місцевого самоврядування. Завтра на сесію винесуть шість альтернативних законопроектів щодо змін до Закону про наукову і науково-технічну діяльність, а також до законів з питань освіти.
У четвер парламентарії прийматимуть рішення стосовно змін до законів про передачу об’єктів права державної та комунальної власності, про природно-заповідний фонд України, а також щодо закону про загальнодержавну програму «Питна вода України». Проект закону про вилучення та подальшу приватизацію майна Федерації професійних спілок України з метою повернення громадянам втрачених з вини держави коштів та Кодекс поведінки державних службовців народні депутати розглядатимуть у п’ятницю. Цього ж дня вони розглянуть проекти законів про дисциплінарний статут податкової міліції Державної податкової служби України та про внесення змін до деяких законів щодо відповідальності посадових осіб податкової міліції.
Водночас голова Комітету з питань Регламенту Валентин Матвєєв повідомив, що на сьогоднішньому засіданні комітету розглядатимуть заяви одинадцяти народних депутатів про складання депутатських повноважень. Щодо інших обранців, які продовжують суміщати посади, то
В. Матвєєв повідомив, що їм направлятимуть листи з проханням визначитися щодо сумісництва. А в разі необхідності комітет готовий звернутися до суду, запевнив голова комітету.