Футбол. Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. Матчі у відповідь. 24 лютого. «Бенфіка» (Португалія) — ЦСКА (Росія ). 1:1 (перший матч — 0:2). «АЗ Алкмаар» (Нідерланди) — «Алеманія» (Німеччина). 2:1 (0:0). «Стяуа» (Румунія) — «Валенсія» (Іспанія) — 2:0 (0:2). «Сошо» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція). 0:1 (0:1). «Ньюкасл» (Англія) — «Геренвен» (Нідерланди). 2:1 (2:1). «Міддлсбро» (Англія) — ГАК (Австрія). 2:1 (2:2). «Штутгарт» (Німеччина) — «Парма» (Італія). 0:2 (0:0). «Сарагоса» (Іспанія) — «Фенербахче» (Туреччина). 2:1 (1:0). «Осер» (Франція) — «Аякс» (Нідерланди). 3:1 (0:1). «Лілль» (Франція) — «Базель» (Швейцарія). 2:0 (0:0). «Фейєноорд» (Нідерланди) — «Спортинг» (Португалія). 1:2 (0:1). «Севілья» (Іспанія) — «Панатінаїкос» (Греція). 2:0 (0:1). Перший матч — «Аустрія» (Австрія, Відень) — «Атлетік» (Іспанія).
«Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:1. Агахова, 22. Гості виступали в такому складі: Лаштувка, Тимощук, Матузалем, Агахова (Воробей, 77), Левандовський, Брандау, Рац, Срна, Гюбшман, Дуляй (Батиста, 55), Вукич (Елано, 62). Перший матч — 1:1.
«Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ) — «Партизан» (Сербія, Белград). 0:1. Радович, 88. «Дніпро»: Кернозенко, Єзерський, Шевчук, Радченко, Русол, Михайленко, Рикун (Грицай, 88), Корниленко (Венглинський, 58), Назаренко, Ротань, Бідненко (Костишин, 64). На 43-й хвилині з поля вилучено гравця гостей Іліча (два попередження). Перший матч — 2:2.
«Вільярреал» (Іспанія) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:0. Фігероа, 21, Касорла, 32. Перший матч — 0:0.
«Вільярреал»: Рейна, Гонсало, Арруабаррена, Касорла, Рікельме, Сорін (Фонт, 85), Фігероа (Госіко, 61), Альварес, Вента, Сенна, Госе Марі (Гуайре, 76).
«Динамо»: Шовковський, Родольфо, Леко (Чернат, 52), Клебер, Саблич, Рінкон, Гусєв, Верпаковскіс (Шацьких, 46), Несмачний (Каддурі, 58), Гавранчич, Юссуф.
Попереджено: Гонсало, 11, Рікельме, 11, Родольфо, 39, Саблича, 44, Леко, 51, Соріна, 51, Несмачного, 55, Каддурі, 69, Гусєва, 76. На 42-й хвилині з поля вилучено Рікельме (два попередження).
Арбітр — Метью Мессіас (Англія).
Вільярреал. Стадіон «Ель Мадригаль». 4 градуси. 10 000 глядачів.
В 1/8 фіналу зустрінуться: «Шахтар» — «АЗ Алкмаар», «Партизан» — ЦСКА, «Міддлсбро» — «Спортинг», «Севілья» — «Парма», «Стяуа» — «Вільярреал», «Лілль» — «Осер», «Олімпіакос» — «Ньюкасл», переможець пари («Атлетік» — «Аустрія») —«Сарагоса». Перші матчі — 10 березня, повторні — 16/17 березня.
Одразу привітаємо «Шахтар» з чудовим результатом, мужністю, стійкістю. Наш клуб не мав належної ігрової практики, але виявився на висоті. Молодець Джуліус Агахова. Тож побажаймо підопічним Мірчі Луческу і надалі переможно крокувати у престижному турнірі.
А от динамівці та «Дніпро» відверто розчарували. Цікаво, що обидва наші клуби ще в першому таймі отримали чисельну перевагу над суперниками. Але, як з’ясувалося, справа не в кількості, а в умінні. Й воно виявилося ліпшим у «Вільярреала» та «Партизана».
Дніпропетровці перебували у значно вигіднішому становищі, ніж донеччани та кияни. Однак сподівань уболівальників не виправдали.
Два пропущені м’ячі, три забиті з офсайду, лише чотири удари у площину воріт, шість жовтих карток та найневиразніша в єврокубках цього року гра — це все, чого досягло київське «Динамо» в невеличкому іспанському містечку Вільярреал. Поразка з рахунком 0:2 у грі з іспанцями стала логічним завершенням виступу «Динамо» в єврокубках сезону 2004/2005 років.
У матчі з іспанцями у киян не виходило практично нічого. Єдиним гравцем, до якого не можна пред`являти претензій, є Олександр Шовковський. Два пропущені м’ячі у ворота «Динамо» «привіз» захист.
І якби не майстерність Шовковського, коли він двічі витягував м`яча з «дев’ятки» після ударів Сенни та Рікельме, рахунок, звісна річ, міг би бути ще принизливіший. Ще як мінімум тричі Олександр рятував команду від вірного голу.
— Я не впізнав сьогодні свою команду, — сказав після зустрічі Йожеф Сабо. — Бразильці себе продавали, а інші були майже непомітні. Що робив на полі Шацьких? Не знаю, не розумію. Цей нападник створив три голеві моменти ... біля наших воріт. Верпаковскіс останнім часом якийсь не такий. Хлопець оженився...
Я вражений кількістю похибок, яких припустилися мої підопічні. Просто не знаю, як відповідати на ваші запитання. Ну якщо стоїть поруч гравець, треба віддати йому. А він не віддає й починає возитися. Втрачає цього м’яча. Що тут може зробити тренер? Сам вискочити на футбольне поле?! Склалося враження, що іспанців було п’ятнадцять, а нас — десять. Безграмотна гра та й годі! Середньої лінії як такої взагалі не було. Леко, Юссуф, Рінкон — цілковитий нуль. Гусєва не впізнати — суцільні помилки.
— Що ви можете сказати про «Вільярреал»?
— Грали прекрасно, добре контролювали м’яча. Десять футболістів... Може, їм вистачило б і дев’ятьох? Суперник грає вже місяць, навіть більше. А в нас у чемпіонаті перерва. Вони скрізь швидші! Та найголовніше, щоб мої футболісти зрозуміли: вони зіграли не погано, а бридко!
Наставник киян сказав також, що окремим футболістам уже час завершувати кар’єру. Інші повинні замислитись, бо опиняться на лаві запасних. А їхні місця віддадуть перспективній молоді, яка є у клубі.

Вільярреал — Київ.
Дякуємо ФК «Динамо» за допомогу в організації цього матеріалу.