— сказав митрополит Мефодій, предстоятель Української автокефальної православної церкви, вручаючи нагороди меценатам
В Андріївській церкві, на знаменитому Андріївському узвозі в Києві, цього дня було якось по-особливому. Навіть більше, ніж в інші дні, коли тут відправляють службу. Хоча ця церква існує як музей і правлять у ній лише на великі церковні свята, наприклад, на Андрія. Цього разу звучали слова подяки людям, які вболівають за справу православ’я.
Усе почалося з того, що УАПЦ вирішила повернути з Казахстану останки Арсенія Річинського — українського філософа, теолога, репресованого сталінським режимом, померлого на чужині й реабілітованого посмертно. Але повернути прах ученого, за словами митрополита Мефодія, не вдавалося майже три роки. Нині усі формальності врегульовано. Але головне, відгукнулися небайдужі люди, що готові допомогти в цій благородній справі. Артур Єресько — голова Ради ризького «Огрес Комерцбанку» та страхової компанії «Алькона», Олександр Пупцев — заступник голови правління «Алькони». Завдяки їхній допомозі стала можливою реалізація гуманітарного проекту увічнення пам’яті Арсенія Річинського. Цього дня з рук митрополита Мефодія вони одержали від УАПЦ ордена Святого Апостола Андрія Первозваного. Так церква оцінила внесок своїх сподвижників у збереження духовної і культурної спадщини.
Цікаво, що в Артура Єреська, який тепер мешкає в Ризі, українське коріння. Його батьки жили на Харківщині. Артур Леонідович каже, що з Україною його пов’язують 25 поколінь предків-українців, що жили на цій землі, були воїнами і хліборобами. На запитання, як виникла ідея, Єресько відповів філософськи:
— У цей світ ми приходимо нагі й відходимо нагі. Із собою забираємо лише ту духовність, що в нас є... Попри те, що волею долі багато українців розкидані по всіх куточках земної кулі, частка наших сердець належить історичній батьківщині. Тому нас хвилюють процеси, що відбуваються в Україні, — політичні, економічні і, звісно ж, духовні. Своїм обов’язком вважаємо допомагати не тільки в економічній сфері, а й підтримувати духовний стрижень українців.
Українська автокефальна православна церква відзначила внесок у богоугодну справу також Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Казахстан в Україні Амангельди Жумабаєва. (До речі, в Казахстані найбільша після Росії українська діаспора: там мешкає півмільйона українців). Пан посол каже, що політика Казахстану доброзичлива стосовно всіх релігій і в республіці створюють умови для їх повноцінного розвитку. Він вважає, що коли людина віруюча, то вона не робитиме зла. «У сучасному світі релігія повинна займати активну позицію. Ми в нашій роботі приділяємо велику увагу зв’язкам у різних сферах, зокрема й у релігії», —зауважує Амангельди Жумабаєв.