За час роботи у журналістиці з таким довелося зустрітися вперше. До редакції надійшов лист працівників відкритого акціонерного товариства «Південтеплоенергомонтаж». Однак здивував не сам лист — він коротенький, а кількість підписів під ним.
Що ж образило стількох людей? Відповідь проста: робота ВАТ опинилась у полі зору кількох народних обранців, які звернулися із запитами до різних інстанцій, зокрема правоохоронних. Однак обурило колектив не саме звернення, а ті вислови, які вживалися у запитах. А ще те, що неперевірена інформація була розповсюджена в деяких засобах масової інформації.
«Кримінально-монтажна компанія (далі скорочено ЮТЕМ)...», цитують один із запитів автори листа до редакції. Або наводять інші ярлики, які намагаються начепити на колектив: «єдиний танцюрист» у тендерних торгах», «небудівельна організація». І з подивом констатують: «у кінці запиту просять відповідні органи перевірити. Виходить: оголосили на всю Україну, що ЮТЕМ кримінальна компанія, а чи справді це так, просять перевірити!»
Отож далі колектив відкритого акціонерного товариства розбирає кожен пункт звинувачень, які висловлювалися на його адресу.
З’ясовується, підприємство бере участь у проекті «Стабілізація», пов’язаному з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції і виведенням станції з експлуатації. Зрозуміло, автору, як і читачеві, важко розбиратися у специфічних технічних проектах. Особливо тих, де йдеться про атомну енергетику. Проте не секрет, що проблеми, пов’язані з ліквідацією аварії на ЧАЕС і виведенням станції з експлуатації, потребують значних коштів, які виділяє не тільки держава, а й міжнародні організації.
Ось довкола них і розігрався гамір. Проте колектив спростовує звинувачення на свою адресу, оскільки ЮТЕМ був генпідрядником лише на кількох об’єктах, а в інших виступає як субпідрядник або як член консорціуму, в якому також беруть участь «Атомстройэкспорт» (Російська Федерація), ВАТ «УБ Рівненської АЕС» та «Атоменергобуд». Окрім того, наголошується в листі, що «ЮТЕМ звинувачують у тому, що робота з реалізації проекту «Стабілізація» мала розпочатися 27 травня 2004 року, а насправді контракт консорціум підписав лише 15 липня минулого року».
Колектив відкритого акціонерного товариства не приховує: «Це один з найскладніших проектів. Роботи повинні виконуватися в зонах великих радіаційних полів і під час виконання цього проекту є і ще буде чимало непередбачених проблем. Бажаючим запропонуємо і поділимося з ними обсягами будь-якої роботи під час реалізації цього проекту».
Власне, на цьому варто й поставити крапку.