Один цинік сказав, що жити взагалі шкідливо, від цього, мовляв, помирають. Залишимо цей вислів на його сумлінні. Життя — штука дуже приємна, а здорове і довге життя — удвічі приємніша. Наше здоров’я і довголіття не в останню чергу залежать від продуктів, що їх ми вводимо в організм, а простіше кажучи, їмо і п’ємо. Модне останнім часом прагнення до споживання екологічно чистих харчів цілком зрозуміле. Звісно, нікому не хочеться труїтися неякісними продуктами. Але екологічна чистота лише гарантує відсутність шкідливих наслідків. А хотілося б більшого. У принципі, в цьому бажанні немає нічого надприродного і неможливого. Такі продукти є. Вони називаються геронтологічно цінними (геронтологія — наука, яка вивчає процеси старіння організму, шляхи їх уповільнення та омолодження).

Геронтологічно цінні продукти — це не просто високоякісні продукти, виготовлені з добірної сировини за найсучаснішими технологіями. Їхня відмінність у тому, що їх вплив на організм живильний, вони сприяють його омолодженню, продовженню активного періоду, а, врешті-решт, —продовженню життя кожного з нас. На підставі багаторічних досліджень науковцями доведено, що вживання таких продуктів може додати в середньому 10—15 років життя.
Їх використання у світі сьогодні вважають найперспективнішим напрямом для підвищення якості життя і збільшення його тривалості. Для запровадження цих ідей у нашій країні було створено організацію «Асоціація виробників геронтологічно цінних продуктів». До неї увійшла низка авторитетних наукових організацій, наприклад Інститут харчової хімії Національної академії наук України та Український державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації. І звісно, виробники продуктів харчування. Одним із перших членів асоціації стало ЗАТ «Оболонь».
Спираючись на світовий досвід і дослідження українських науковців, асоціація разом із науковими установами розробила і запатентувала метод оцінки геронтологічної якості та цінності продуктів. Засновники організації упевнені, що їх діяльність дасть змогу нам одержувати повнішу інформацію про користь товарів, котрі ми купуємо, і вибрати не тільки якісний продукт, а й такий, що має цілющі властивості.
Це дещо суперечить сучасним стереотипам, згідно з якими те, що смачне, — майже завжди шкідливе, а корисне — у більшості випадків несмачне. А може бути так, щоб і смачно, і корисно? Звичайно. Яскраве підтвердження тому — продукція ЗАТ «Оболонь».
Її основою, як відомо, є вода. А вода на «Оболоні» чудова. На відміну від більшості інших виробників, які беруть воду безпосередньо з міських водопроводів і відкритих водойм та очищають її хімічним шляхом, тут використовують кришталево чисту артезіанську воду зі свердловин юрського і сеноманського горизонтів. Іншими словами, оболонські джерела сировини було сформовано 200 мільйонів років тому. Як відомо, в ті часи наша планета був значно чистіша.
Вступ підприємства до асоціації став природним продовженням політики випуску високоякісної і корисної продукції, що її тут дотримуються. Директор з якості ЗАТ «Оболонь», віце-президент Української асоціації якості Валентина Мікусевич розповідає про те, що в безпеці своєї продукції оболонці були впевнені завжди (втім, упевненість ця підтверджена результатами численних досліджень і вітчизняних, і закордонних фахівців). «Для нас набагато важливішим було питання корисності наших напоїв, — продовжує вона. — Сумнівів у цьому у нас ніколи не було, але ми не можемо декларувати непідтверджені позитивні якості. Ми повинні мати переконливі докази. Тепер така можливість у нас з’явилася».
Нині фахівці «Асоціації геронтологічно цінних продуктів» проводять експертне дослідження води, взятої із свердловин «Оболоні». За результатами серйозних аналізів, проведених за запатентованими методиками, цілющі властивості оболонської продукції буде підтверджено й науково обґрунтовано. Тоді «Оболонь» стане першим у країні власником сертифіката геронтологічної цінності своїх напоїв, приєднавши його до численних свідоцтв і нагород, що вона їх має сьогодні.
Утім, на смакових і благотворних якостях мінералки або, скажімо, «Живчика», це не відіб’ється. Тож курс омолодження «від Оболоні» можна починати вже сьогодні.
 

Юрій Григоров, доктор медичних наук, академік АМНУ, професор, завідувач лабораторією геродієтики Інституту геронтології:
— Харчування впливає на захворюваність і смертність населення, демографічну ситуацію. По суті, через нього відбувається своєрідне біохімічне управління внутрішнім середовищем організму, що визначає в цілому його життєдіяльність. Тому раціональне харчування розглядають як засіб активного лікувально-профілактичного впливу на організм, що сприяє збереженню фізичного і психічного здоров’я, знімає ризик розвитку патологій та запобігає передчасному старінню.
Галина БЄлоклІтська, доктор медичних наук, професор:
— Питання раціонального харчування мають бути присутні на всіх етапах профілактичної програми, починаючи від вагітності й до народження дитини та далі в кожному віковому періоді. Неповноцінність харчових раціонів у мешканців України диктує необхідність збагачення їх вітамінами, макро- та мікроелементами, іншими біологічно активними речовинами. Це зумовлює інтенсивне впровадження профілактичних заходів, найважливішими із яких є раціональне харчування і вживання якісної питної води.