Яку допомогу освітянським закладам надають народні депутати, обрані в мажоритарних округах Харківщини?

— На це запитання мені приємно відповідати, бо внесок наших обранців дуже вагомий, — зазначає начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Людмила Бєлова. — Якщо говорити в цілому, народні депутати активно сприяють забезпеченню навчальних закладів підручниками й посібниками, навчальними технічними засобами, транспортом тощо. Створення умов для навчання і виховання дітей, капітальні ремонти шкіл, їх переобладнання, будівництво нових, переведення їх на нові енергозберігаючі технології — цим теж опікуються парламентарії.
А ще створенням закладів освіти нового типу (ліцеї, гімназії, колегіуми, навчально-виховні комплекси). Лише протягом останніх двох років їх з’явилося 48.
Так, майже 10 років тому Олександр Бандурка при національному університеті МВС відкрив юридичний ліцей, на базі якого сьогодні проводяться обласні олімпіади з правознавства. Створено за його участі правові ліцеї у Харківському, Дергачівському районах, м. Харкові.
Правовій освіті приділяє увагу й народний депутат Станіслав Косінов. У навчальних закладах Київського району Харкова введено факультативний курс «Практичне право» у 5-х і 8-х класах, учні за рахунок депутата забезпечені підручниками, а вчителі — посібниками і допоміжними матеріалами, організовано проведення семінарів-тренінгів, надається фінансова допомога у проведенні Всеукраїнського турніру юних правознавців.
Народний депутат Михайло Добкін організував у Комінтернівському районі роботу неформальної учнівської організації «Лідер». Він надає матеріальну допомогу обдарованим дітям, які беруть участь у Всеукраїнських і міжнародних олімпіадах, конкурсах тощо.
Про фізичний розвиток дітей дбає Олександр Фельдман. Саме ним започатковано турнір 1000 команд з футболу серед учнів шкіл, в якому щорічно беруть участь хлопці, а віднедавна і дівчата 10—12-річного віку. Переможців нагороджують Золотим кубком і поїздкою до Англії, де вони зустрічаються у товариських матчах з ровесниками.
За безпосередньої участі Василя Потапова у Куп’янську відкрили філію національної академії міського господарства, гімназії для обдарованих дітей.
Постійну підтримку відчувають освітяни з боку Василя Гладких, особливо у фізичному та естетичному вихованні. Кращі колективи забезпечуються формою, інвентарем, їм надається матеріальна допомога.
А народним депутатом України Людмилою Давидовою ініційовано підготовку законопроекту «Про основні засади державної підтримки обдарованих дітей та молоді в Україні», вона — співавтор програм «Милосердя», «Сільська школа», «Культура та духовність», підтримала ідею видання книжок для молоді.
За доброю традицією жодна освітянська подія не обходиться без участі народних депутатів. Усі вони, ясна річ, щедрі на святкові подарунки...
Велику допомогу народні обранці надають дітям-сиротам і тим, хто позбавлений батьківської опіки, хто має вади фізичного та розумового розвитку і виховується в інтернатах. Постійно благодійну допомогу надають депутати Гавриш, Бандурка, Давидова, Потапов, Фельдман.
— За сприяння наших обранців лише за останніх два роки у школах області встановлено 1149 комп’ютерів, — розповідає Людмила Бєлова. — Найбільше їх у районах виборчих округів Бандурки, Потапова, Гавриша, Каратуманова, Давидової. Майже половина дванадцятиліток області мають вихід до мережі Інтернет.
Протягом 2004 року газифіковано 33 школи, найбільше в районах виборчих округів депутатів Гавриша, Бандурки, Давидової.
Багато інших практичних заходів, які реалізуються в освіті, свідчать про те, що навчання та виховання дітей і підлітків для народних обранців є стратегічним і пріоритетним напрямом роботи. Про це ще раз свідчать витрати на добрі справи. Торік, наприклад, Бандурка виділив закладам і дітям понад 915 тис. грн., Гавриш — 1220 тис. грн., Фельдман — майже 900 тис. грн., Давидова — 600 тис. грн., Гіршфельд — понад 313,1 тис. грн., Каратуманов — 390 тис. грн.

Харківська область.