Після формування нового уряду та інших органів державної виконавчої влади лави Верховної Ради мають порідішати аж на 35 парламентаріїв. 19 депутатів отримали міністерські портфелі, ще 16 парламентаріїв призначено на інші високі державні посади, за Конституцією не сумісні з мандатом народного обранця. І оскільки розподілено ще не всі вакантні крісла, цей список може збільшитися. Однак досі невідомо, чи відбудуться у «звільнених» округах повторні вибори.
Поки що заяви про складання депутатських повноважень сміливо пишуть лише ті урядовці-парламентарії, котрі були обрані до ВР за партійними списками. З ними все зрозуміло — їхні місця посядуть інші достойники з партійних виборчих списків за черговістю. Однак питання про місця в парламенті ще 17 депутатів-мажоритарників, які перейшли на роботу до виконавчих структур, значно складніше.
За чинним Законом «Про вибори народних депутатів України» (ст. 15), за рік до чергових парламентських виборів проміжні вибори депутата в одномандатному окрузі не проводяться. Нескладна арифметика: наступні парламентські вибори відбудуться в останню неділю березня 2006 року. На проведення повторних виборів закон відводить 60-денний строк — проміжні вибори відбуваються в неділю через 60 днів після їх призначення. Тож ЦВК не встигне провести вибори в одномандатних округах до кінця березня цього року. Отже, сімнадцять (а може, й більше) виборчих округів залишаться до наступних парламентських виборів вакантними, а виборці не матимуть свого представника у ВР. Або станеться інше: парламентарії-урядовці, обрані в мажоритарних округах, не квапитимуться віддавати свої депутатські мандати. Такі сценарії вже були. Приміром, Андрій Клюєв, котрий працював віце-прем’єром в уряді Віктора Януковича, зумів зберегти за собою не лише депутатський мандат, а й крісло голови парламентського паливно-енергетичного комітету. Але ж сумісництво — це грубе порушення Конституції! І наш новий Президент не раз заявляв, що відтепер житимемо лише за законами, а не «по понятіям».
Єдиний вихід із нинішньої ситуації — переписати чинний виборчий закон. Із такою законодавчою ініціативою вже виступив заступник голови Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський (фракція «Наша Україна»). Суть внесених ним поправок до Закону «Про вибори народних депутатів» така. Обмеження «рік до проведення чергових виборів» має стосуватися не дня голосування на проміжних виборах депутата, а часу прийняття рішення Центрвиборчкомом про призначення таких виборів. Отже, після складання повноважень народним депутатом, обраним в одномандатному окрузі, ЦВК повинна не пізніше березня 2005 року прийняти рішення про призначення проміжних виборів у відповідному окрузі, а самі вибори мають відбутися не пізніше 22 травня цього року.
На думку автора законопроекту Юрія Ключковського, «немає підстав очікувати значної політичної протидії» прийняттю цього закону. За словами депутата, в його проходженні передусім зацікавлена фракція «Наша Україна», яка втрачає найбільше мандатів, та її політичні союзники — фракції БЮТ, СПУ, НАПУ та депутатська група «Центр», представники яких також отримали посади у виконавчій владі.
Однак основною проблемою для проходження цього законопроекту через сесійну залу знову є час. Проект змін до виборчого закону вже розглянуто профільним комітетом ВР, та пленарні засідання парламенту розпочнуться лише з березня. І тоді часу на роздуми залишиться обмаль.