Обласна прокуратура винесла протест на рішення грудневої сесії Дніпропетровської облради про обрання головою Миколи Швеця. Такий вердикт визначено після вивчення в прокуратурі отриманого нею запиту групи депутатів про визнання незаконною і нелегітимною процедури обрання. Як пояснив один із тих, хто підписав звернення, голова постійної комісії обласної ради Володимир Сербин, 13 грудня минулого року всіх депутатів зібрали до сесійного залу нагально, буквально «на ходу», не пояснивши причини поспіху і не проінформувавши про порядок денний позачергового обговорення. Про те, що тодішній голова облради Галина Булавка складає повноваження першої особи в раді, зібрання довідалося лише з її виступу. Від неї ж вони почули і про безальтернативну кандидатуру її майбутнього наступника — колишнього голову ОДА Миколи Швеця. За підсумками підрахунку голосів він і став головою. Але, як стверджують автори заяви, того дня було порушено регламент, без узгодження з депутатами голосування проводилося у відкритому режимі і без активного обговорення.
З огляду на виявлені порушення прокурор області Володимир Шуба визнав незаконним рішення 23-ї сесії «Про обрання голови облради». У його протесті наголошено: про скликання сесії з оголошенням порядку денного, часу і місця її проведення не були поінформовані за десять днів, як належить, ні депутати, ні населення області; рішення прийняте депутатами без обговорення більшістю, до того ж у відкритому режимі, а не шляхом таємного голосування.
Відповідно до Закону України «Про прокуратуру» протест зупиняє дію опротестованого акта і зобов’язує розглянути його в десятиденний термін.