До написання цього листа нас підштовхнули події останніх тижнів, процес формування нової української влади. Складнощі, що виникають при цьому, цілком природні. Вперше на українській землі народ отримав шанс створити чесну, прозору владу, яка була б під публічним контролем. Вперше українська громада отримала шанс об’єднатися у справжнє — європейського типу — суспільство.
На жаль, процеси демократичних перетворень супроводжуються спробами окремих впливових політичних сил розколоти суспільство, розколоти політиків, які згуртувалися навколо Президента Віктора Ющенка. Українська реальність тепер характеризується не лише очікуваними перетвореннями, а й інформаційними війнами. Деякі політики, вважаючи себе, мабуть, головними авторами перемоги у президентських перегонах, знову намагаються ввести в політичний обіг інтриги, «наїзди» та інформаційне кілерство. До підкилимних розбірок долучаються засоби масової інформації, відомі та впливові джерела. Чи є це ознакою демократизації? Звичайно, ні.
Ми вважаємо, що інформаційні війни не повинні підмінювати політичний діалог всередині нової владної команди. Країну треба вести вперед, а не розхитувати човен, задовольняючи корпоративні, часто дріб’язкові, політичні інтереси. Ганебно, коли політики намагаються вирішувати свої суперечності з допомогою наклепів, але удвічі ганебно, коли наклепи на своїх товаришів намагаються чинити учасники однієї політичної коаліції.
Ми, автори цього звернення, хочемо привернути увагу суспільства, політиків та українських журналістів до того, що час інформаційних та політичних війн уже минув. Настав час розбудови. Високу довіру до нової влади, яку виявив на майданах народ України, треба виправдати спільними зусиллями всіх українців, незалежно від того, які посади вони обіймають. У цій справі понад усе важить збереження двох понять: «товариш» та
«команда». Ми не маємо права втратити справжню суть цих понять.
Звертаємось окремо до українських журналістів. Усі ми бачили, що таке інформаційні війни. Всі ми знаємо про негативний досвід інформаційного кілерства недавнього минулого. Тепер від журналістів залежатиме багато. Журналіст не повинен бути знаряддям під час вирішення дрібних суперечок, які дискредитують нову владу. Дискредитація (тим паче, навмисна) нової влади — це, по суті, нищення сподівань на демократію в Україні. Всі ми повинні берегти те, що нам спільно вдалося здобути у нелегкій боротьбі.


Звернення підписали Голова Верховної Ради України
Володимир Литвин, Прем’єр-міністр України Юлія
Тимошенко, Віце-прем’єр-міністр України Роман Безсмертний, Віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко,
Міністр юстиції України Роман Зварич, керівник фракції Соціалістичної партії  у Верховній Раді Олександр Мороз.