Прес-служба фракції Народної партії у Верховній Раді України розповсюдила заяву. В ній, зокрема, йдеться про те, що уряд України планує в березні цього року внести до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» іcтотні зміни і доповнення. Пошук джерел покриття більш як 20-мільярдного бюджетного дефіциту став головною проблемою для депутатів і урядовців.
А тому фракція Народної партії сформулювала низку пропозицій стосовно шляхів наповнення державної казни. До речі, над деякими ініціативами фракції уряд уже працює. Зокрема, минулого тижня Кабінет Міністрів підтримав пропозицію керівника фракції — члена Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народного депутата України Ігоря Єремеєва і призупинив реекспорт російської нафти. Мета такого кроку — запобігати погіршенню становища на внутрішньому ринку сировини і забезпечити завантаження потужностей вітчизняних нафтопереробних підприємств в обсягах, необхідних для задоволення потреб сільськогосподарських товаровиробників у паливно-мастильних матеріалах на період проведення весняно-польових робіт.
Понад те, Кабінет Міністрів розглядає пропозиції фракції щодо вилучення нафти з режиму вільної торгівлі з Росією і оподаткування її імпорту до України на загальних підставах. Ціна питання в річному обчисленні — майже шість мільярдів гривень. Це реальні гроші, які державна скарбниця могла б уже сьогодні направити на розв’язання багатьох гострих соціальних проблем.
Фракція Народної партії у Верховній Раді, незважаючи на спротив і тиск, що чиняться з боку представників, близьких до нафтового ринку структур, налаштована і в подальшому принципово відстоювати та захищати інтереси держави, оскільки це інтереси мільйонів громадян України.