Президентські вибори підвели риску під певним етапом розвитку країни. Колишня опозиція обживає коридори влади. Їм переважно опонують недавні соратники, протестуючи проти деяких кадрових призначень.
Щоправда, категорично не сприймають нову владу деякі маргінальні утворення. Зокрема, Прогресивна соціалістична партія та партія «Братство», які щосили прагнуть завоювати електорат колишнього провладного претендента на високу посаду.
А що ж ті, хто кілька місяців тому уособлював в Україні «партію влади»? Після кількох гучних заяв лідерів політичних сил, які входили до колишньої парламентської більшості, про перехід в опозицію вони стали стриманішими.

***


На конференції Харківської обласної організації Партії регіонів її лідер Віктор Янукович нову владу критикував не дуже, повідомляє наш власний кореспондент Микола КОСИЙ. Натомість заявив, що хоче зустрітися з Президентом Віктором Ющенком. А також висловив стурбованість тим, що деякі ініціативи уряду, зокрема реприватизація, загрожують країні репресіями.
Водночас оратори, у тому числі лідер партії, невтомно говорили про те, що ні в кого і в думках не було опинитися з іншого боку барикад. Тепер доводиться звикатися з роллю опозиціонерів. І хоча народний депутат Василь Потапов стверджує, що партійні лави зростають, є рух в інший бік — політичну силу покидають навіть її засновники, рідіє парламентська фракція.


***


А політрада партії «Трудова Україна» поширила заяву, в якій ідеться про те, що за партією «залишається право перейти в кваліфіковану опозицію». У тому разі, коли порушуватимуться права громадян. А поки що політрада партії доручила лідеру Сергію Тігіпку провести консультації з керівниками інших політичних сил, а також розпочати дискусію щодо її політичного позиціювання.


***


Волинська обласна організація об’єднаних соціал-демократів обрала нового лідера Олексія Шумика, передає наш власний кореспондент Микола ЯКИМЕНКО. Колишнього керівника Антона Кривицького 10 грудня минулого року за грубе порушення статуту політбюро СДПУ(о) виключило з партійних лав. Волинські есдеки на своїй конференції критикували  центральні органи партії, які не дотримали багатьох обіцянок перед первинними осередками. А новий лідер Олексій Шумик так окреслив майбутню діяльність:
— Ніхто у владу нас не запрошуватиме. Однак ми не будемо зловтішатися невдачами опонентів. Щиро радітимемо успіхам команди нового голови облдержадміністрації Володимира Бондаря, як і української влади загалом. Щодо нашої опозиційності, то вона повинна бути цивілізованою. Головна турбота — благополуччя народу.
Отож можемо констатувати: політичні сили, які програли президентські вибори, поки що шукають своє місце в політичній системі координат українського суспільства.