Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Маршалком Сейму Республіки Польща Влодзімєжем Цімошевичем.

— Сьогодні відбулася зустріч друзів, а не делегацій, — відзначив Голова ВР. — Тож відбулася відверта й глибока розмова. Вона, зокрема, торкалася питання, пов’язаного з орієнтацію України на Європейське співтовариство. У цьому сенсі польський досвід набуття членства європейського співтовариства для нас є дуже важливим, — зазначив глава парламенту. Так само, як і позиція Польщі щодо місця України в Європейському союзі. Вона чітка й однозначна: Україна — європейська держава і має бути членом європейської сім’ї, — повідомив Володимир Литвин.
У свою чергу, В. Цімошевич сказав, що перші кроки нової влади нагадують перші кроки Польщі після розвалу СРСР, і наголосив, що Польща підтримує бажання України стати членом європейської сім’ї.
Сторони обговорили також широкий спектр проблем, які стосуються економіки, співпраці у духовній, культурній, науковій сферах. За словами Голови ВР, особлива увага була приділена місії і ролі парламентів обох країн у поглибленні такої співпраці.
Як зазначив В. Цімошевич, в Україні вже відбувся Рік Польщі. Тепер черга Польщі провести Рік України. На його думку, це можливість пропагувати українську економіку й культуру не лише в Польщі, а й у Європейському союзі.
Водночас В. Цімошевич повідомив, що прийнято рішення створити міжпарламентську асамблею, до якої ввійдуть українська, польська та литовська сторони. Найближчим часом буде визначено осіб, які відповідатимуть за створення такої асамблеї, — зазначив він.
Першу зустріч, за пропозицією В. Литвина, планується провести в Україні в кінці квітня — на початку травня. Це дуже амбітний план, однак цілком реалістичний, — сказав В. Цімошевич. Діяльність тристоронньої міжпарламентської асамблеї має розширити можливості співпраці між її учасниками, — впевнені сторони.
Крім того, Голова ВР подякував Польщі за участь у розв’язанні політичного конфлікту. «Завдячуючи польському досвіду, ми спільними зусиллями знайшли вихід із складної ситуації. І вже напрацювали свій власний досвід подолання криз». Хотілося б лише одного: що б ми не застосовували надалі й не передавали його іншим країнам, — наголосив Володимир Литвин.