Своєчасна виплата і підвищення зарплати, виплата пенсій та розрахунки за енергоносії — три найбільші проблеми Донецької області. Про це на першій прес-конференції заявив голова обласної держадміністрації Вадим Чупрун. За його словами, ситуація складна, але не настільки, щоб вселяти песимізм. Як повідомлялося раніше, під час приїзду до Донецька Президент України Віктор Ющенко дав новій обласній владі 60 днів для наведення порядку в розрахунках за енергоносії. «Донецька область не повинна залишитися без тепла і світла, це перебуває під моїм особистим контролем. Тому що заборгованість Донбасу — це майже половина загальноукраїнської заборгованості», — відзначив В. Чупрун.

Голова обласної держадміністрації пообіцяв розібратися з тими, хто незаконно закривав школи і дитячі садки. Особливу увагу буде приділено закриттю дитсадків і фельдшерсько-акушерських пунктів у селах. «Ми хочемо відновити те, що було закрито за десять з невеликим років, — сказав В. Чупрун. — Тому що коли нема газу, нема світла, нема школи, дитсадка, ФАПу — як жити далі? Це що, кам’яний вік?»
Керівник області уже встиг провести перший прийом громадян. Відвідувачі зверталися з питаннями отримання і ремонту житла, працевлаштування, матеріальної допомоги. Малоприємним відкриттям для губернатора стала ситуація в малих шахтарських містах, де трикімнатна квартира коштує 150 доларів.
— Я зараз хочу повністю зупинити реорганізацію вугільної промисловості, — заявив В. Чупрун. — Я запросив незалежних експертів і хочу об’єктивно почути кожного. Якщо й далі ми будемо реструктуризувати цю галузь із позбавленням прав шахт і безпосередньо тих, хто працює в шахтах, — від такої реструктуризації нам доведеться відмовитися.
Цікавість журналістів викликав факт більш як дев’ятирічної роботи В. Чупруна послом України в Туркменистані та особливо теплі стосунки із президентом цієї країни С. Ніязовим. Голова обласної держадміністрації повідомив, що минулого тижня побував в Ашгабаті у складі офіційної делегації і що Донецька область найближчим часом може укласти договір про співробітництво з Туркменією. «Ми для себе там знайдемо дуже пристойну ділянку роботи, — сказав керівник області. — Я звертаюся до регіонального бізнесу: готуйте пропозиції. Давайте розвивати стосунки. Це робочі місця, нові ринки, це гроші до державного і місцевого бюджету».
В. Чупрун також повідомив, що готується офіційний візит Президента України до Туркменистану, однак терміни ще уточнюються.
Через два тижні після призначення нового голови облдержадміністрації досі залишаються невідомими прізвища його нових заступників, а також керівників управлінь. В. Чупрун відкинув звинувачення у зволіканні в кадрових питаннях і заявив, що не збирається рубати з плеча: «Це дуже велика відповідальність влади. За кожним «портфелем» стоять долі тисяч людей, майбутнє підприємств, майбутнє нашого краю. І я не можу підійти до призначень лише з ідеологічних принципів». Голова області пообіцяв, що призначення на посади будуть «відкритими і зрозумілими», а самі чиновники — авторитетними людьми.