У Музеї театрального мистецтва в Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка, присвячена 100-річчю від дня народження видатної української актриси Катерини Осмяловської.

Експозицію складають знімки, малюнки, документи, афіші, листи шанувальників тощо. Колекція фотографій займає дуже помітне тут місце. А ще дуже цікаві малюнки: чоловік актриси (Лесь Липківський, син знаменитого першого митрополита УАПЦ) добре малював, і в часи війни та евакуації це заміняло фотоапарат. Виставка дає образ не лише людини, а й епохи. Якби не так проблематично було нині видавати книжки, то з усього цього міг би вийти унікальний щедро ілюстрований альбом.
На відкриття виставки прийшли рідні й друзі Актриси. Серед тих, хто ділився спогадами про Катерину Олександрівну, були й колеги, зокрема Юлія Ткаченко. А професор-театрознавець Валентина Заболотня запропонувала звернутися до Спілки театральних діячів, а то й до уряду, з пропозицією назвати ім’ям К. Осмяловської вулицю в Полтаві. Адже вона була першою виконавицею ролі Наталки Полтавки в кіно, та й виросла в Полтаві.


Юрій Висоцький, Андрій Власенко.