Лави діючих захисників вітчизни нині скорочуються. Йде планова оптимізація Збройних Сил України. Її намагаються провести без фанатизму, з урахуванням соціальної справедливості, так, щоб у кінцевому підсумку одержати до 2010 року професіональну боєздатну армію. І Головнокомандувач ЗС України, і цивільний міністр оборони заявляють, що в цьому процесі важливо точно визначити фінансові можливості держави і реальну потребу в наявності військового формування з урахуванням існуючих зовнішніх загроз.
Солдатами не народжуються. Ними стають. Становлення відбувається і в 169-му навчальному центрі. У народі він відомий як «Десна». Ця учебка кує кадри для Сухопутних військ ЗС країни. Останніми роками тут було підготовлено понад 90 тисяч фахівців і молодших командирів. Матеріальна база деснянської школи, як-то кажуть, на рівні: танкодром, стрільбища, спортмайданчики, парк бойових машин...
До речі, саме в «Десні» почали готувати сержантів-контрактників для української армії нового типу. В недалекому майбутньому ця учебка стане головним у країні центром підготовки фахівців для контрактної служби. Тож лави «нових» сержантів ростимуть у геометричній прогресії, а от оплата їхньої служби, на жаль, такої прогресії поки що не обіцяє.