Криміногенна обстановка на Луганщині погіршується щодень. Правоохоронці зізнаються, що вже не в змозі контролювати ситуацію. Особливо побільшало нападів на торговельні точки та викрадення транспорту. Тільки за останні дні озброєні люди викрали в Луганську чергову партію машин: КамАЗ, ВАЗ, дві «Волги» і два спортивні мотоцикли. В Алчевську одягнені в камуфляжний одяг люди, погрожуючи застосуванням автоматичної зброї, заволоділи вантажним автомобілем «КамАЗ-4310» на території автошколи.

Викрали також машини, що належать комунальному господарству в обласному центрі. Нині вживають усіх законних заходів щодо розшуку осіб, причетних до здійснення кримінальних злочинів, однак про результати такої роботи поки що не йдеться.

Занепокоєння «розгулом криміналу на вулицях Луганщини» від імені «штабу армії Південного Сходу» висловив його прес-секретар Василь Нікітін, переконуючи в тому, що штаб також «докладає всіх зусиль, щоб звести цю кримінальну хвилю нанівець». «Проблема в тому, — пояснює Нікітін, — що наша міліція тривалий час була деморалізована, і сьогодні кримінальні елементи просто скористалися цим «вікном», «перезміною» влади. Злочинці є злочинці. Їх треба ловити, виявляти — це одне з першочергових завдань і «армії», і міліції, та й самих громадян. Зараз міліція фактично приступила до виконання своїх функціональних обов’язків, на вулицях працює ДАІ. Нами створена особлива група бійців, яка разом з міліцією діятиме проти бандитів». В. Нікітін не заперечує того факту, що сьогодні на території Луганщини з’явилося чимало озброєних бандформувань, які нікому не підкоряються, включаючи саму «армію Південного Сходу». Їх Нікітін назвав «справжніми злочинцями» і запевнив, що бійці «армії Південного Сходу» не носять масок, не грабують і не вбивають мирних людей. «На жаль, зараз багато хто намагається ловити рибку в каламутній воді... Ми сьогодні не зацікавлені в дестабілізації, як і більшість мешканців Луганщини», — сказав він.

Тим часом у «штабі армії Південного Сходу» повідомили, що в «народного губернатора» Луганської області Валерія Болотова стріляли. Це сталося дорогою, коли він їхав на переговори до одного із міст регіону. Із засідки по його машині відкрили вогонь з автоматичної зброї. За інформацією прес-секретаря «армії Південного Сходу» Василя Нікітіна, дистанція була занадто велика, тому піймати нікого не змогли. Він також зазначив, що здоров’ю й життя Болотова, який перебуває на території приватної клініки, уже нічого не загрожує.

У «штабі армії Південного Сходу» підозрюють у причетності до замаху великі політсили. В. Нікітін, зокрема, заявив, що за голову Болотова встановлено винагороду 1 мільйон доларів. Нині обов’язки «народного губернатора» покладено на Геннадія Ципкалова.

Однак в управлінні УМВС України в Луганській області факт замаху не підтвердили. За неофіційною інформацією, самопроголошений «народний губернатор» Болотов покинув територію України через міжнародний пункт пропуску «Должанський» і відбув до Російської Федерації.

Фото автора.

Луганськ, захоплена будівля ОДА.