Нинішній рік на Тернопільщині з ініціативи депутатів облради оголошено Роком Уласа Самчука. Народився «Гомер ХХ століття», як називали цього українського письменника, чия трилогія «Волинь» висувалася на Нобелівську премію, на Рівненщині. Але тернопільці вважають його своїм. Разом з батьками він у восьмирічному віці переїхав до села Тилявки Шумського району. 1921-го став учнем Кременецької приватної української гімназії. Літературне життя цього волинського містечка тоді було жвавим — тут і формувався майбутній письменник. Він друкувався в місцевому часописі «Юнацтво», читав свої твори на літературних вечорах. Роки, проведені у Кременці, відображено у книжках есе «На білому коні» і «На коні вороному», в романі «Юність Василя Шеремети». А Тилявка посідає значне місце у трилогії «Волинь». Відомий кінорежисер Іван Кавалерідзе, який добре знав автора, мріяв зняти фільм за цим романом.

У житті Уласа Самчука була ще одна «Волинь» — газета, яку він редагував у 1941—1942 роках у Ровно. Він сподівався, що Німеччина буде зацікавлена у самостійній Україні. Але ці ілюзії швидко розвіялися, письменник зазнав переслідувань фашистів. Улас Самчук боровся за Україну, незалежну і від Берліна, і від Москви. Цього йому не пробачила радянська влада. Майже на півстоліття на ім’я письменника (помер Улас Самчук 1987 року в Канаді) на його батьківщині було накладено табу. І навіть тепер народні депутати не підтримали проект постанови про відзначення століття з дня його народження, яке минає 20 лютого. З цього приводу Тернопільська обласна рада нещодавно звернулася до Голови Верховної Ради Володимира Литвина.
Ювілей письменника широко відзначається на Тернопільщині. Повернення Уласа Самчука на батьківщину почалося ще у 1991 році, коли журнал «Тернопіль» перший в Україні опублікував роман «Марія», який був справжньою сенсацією у 30-х роках, бо Самчук перший розповів страшну правду про голодомор. Цього року тернопільське видавництво «Джура» готується — знову вперше в Україні — видати його трилогію «ОST». Багато зробили для повернення спадщини Самчука місцеві літературознавці Михайло Ониськів, Гаврило Чернихівський, Ігор Фарина.
З нагоди ювілею в Тернопільському педуніверситеті заплановано всеукраїнську науково-практичну конференцію «Творчість Уласа Самчука в контексті світової культури». В облдержархіві відкрито виставку «Труди і дні Уласа Самчука», а в Тернопільському театрі відбудеться урочиста академія «Довга дорога до визнання». Філателісти чекають погашення художнього конверта і марки із зображенням письменника. До ювілею готуються в райцентрах Шумську і Кременці. І, звичайно, в селі Тилявці: тут оновлено експозицію літературно-меморіального музею, а 27 лютого відкриють погруддя Уласа Самчука.