Упродовж чотирьох(!) років редакція «Голосу України» разом з акціонерами сумського ЗАТ «Підприємства теплових мереж» ставлять це запитання Генпрокуратурі України. Та остання наче в рот води набрала...


Цьому конфлікту наша газета вже «присвятила» 12 (!) критичних публікацій. І майже половина з них, зокрема й дві останні «Наказано зробити... банкрутом» (06.02.04 р.) та «Хто замовляє музику сумській Феміді...» (26.05.04 р.), закінчувалися безпосереднім зверненням до керівництва Генпрокуратури. Однак прокурорські начальники жодного разу навіть за вухом не почухали. І це при тому, що «Голос України» зібрав уже кілька томів викривальних матеріалів діянь «героїв». Тож спеціально для працівників центрального прокурорського відомства, щоб ще раз освіжити їхню пам’ять, уп’яте (нехай нам вибачать за це наші читачі. — Авт.) стисло переповімо історію конфлікту...
Наприкінці 2000-го Сумський міськвиконком силоміць забирає у надавача послуг місту — ЗАТ «ПТМ» —цілісний майновий теплоенергетичний комплекс стратегічного призначення вартістю близько 100 мільйонів (!) гривень, дробить його і на блюдечку з голубою кайомочкою передає в оренду двом фірмам: «Суми-ТЕКо» зі статутним фондом аж у 12 тисяч гривень та «Сумитеплосервіс», також бідному, як церковна миша. Ось відтоді акціонери — більш як триста працівників підприємства, у прагненні відстояти свої законні інтереси та справедливість, пройшли через 13(!) судів, що за нинішніми мірками рівнозначно семидесяти семи колам дантового пекла. І торік, коли до жаданої перемоги залишався один крок (три судові інстанції, враховуючи і Вищий господарський суд України, за наявності незаперечних доказів почергово виносять вердикти на користь ЗАТ «ПТМ»: визнають недійсним договір оренди цілісного майнового комплексу з виробництва теплової та електричної енергії Сумського підприємства теплових мереж №114 30.05 2001 року, укладений між Сумською міською радою та ТОВ «Суми-ТЕКо» та виносять рішення про стягнення з нього на користь позивача понад 2 мільйони гривень. — Авт.), на авансцені вперше з’являються представники прокуратури. Тільки не подумайте заради Бога, щоб на повний зріст та ще й грудьми стати на бік скривджених. Якраз навпаки. За словами голови правління ЗАТ «ПТМ», «гості» з’явилися на світ білий, як дідько з очерету. Либонь, забажавши здійснити розвідку боєм, помічник прокурора Ковпаківської районної прокуратури міста Суми Анатолій Марчук зажадав від Найдовської негайно підписати невідомі документи. Жінці довелося викликати стражів порядку. Ті, довідавшись, хто перед ними, чемно беруть під козирьок й відпускають з миром. Зате в юриста ЗАТ «ПТМ» після візиту непроханого гостя почалися серйозні неприємності.
«...Йому то погрожували адміністративною відповідальністю, то залякували неймовірними можливостями нашої прокуратури, «яка може просто добряче попсувати нерви, а може й порушити проти «неслуха» кримінальну справу...» («Хто замовляє музику сумській Феміді...», «ГУ» за 26.05.04 р.).
Однак, як з’ясувалося згодом, то були всього-на-всього квіточки. Візит прокурорського «розвідника» послугував своєрідною прелюдією для наступу на неупокорених протестантів по всій лінії фронту: судові інстанції, наче за велінням чарівної палички, скасовують винесені ними раніше ухвали на користь ЗАТ «ПТМ», «крутолобі» на очах у вашого кореспондента та філософськи «нейтральних» двох дільничних інспекторів кулаками почали «викорінювати» крамолу серед незговірливих опозиціонерів, які поспішали на роботу.
Утім, усі ці атаки «хазяїв» «Суми-ТЕКо» слугували відволікаючим маневром для втаємничення до часу їхнього епохального перетворення: у вересні минулого року на місце збанкрутілого «первістка» — фірми «Суми-ТЕКо» — вони саджають чергову «новоспечену» фірму — філію «Сумська ТЕЦ ТОВ Сумигаззбут». З якою метою, запитаєте? На мою думку, причин дві. По-перше, щоб залишити у своїй кишені мільйони гривень, які «Суми-ТЕКо» заборгувало лише своєму попереднику — ЗАТ «ПТМ», і які свого часу суди ухвалили повернути підприємству теплових мереж. По-друге, під шумок довести до завершення процедуру власного банкрутства і за безцінь, а швидше всього, задарма, покласти до своєї кишені мільйонні статки.
Від такої зухвалості закулісних «вершителів долі» із сумських владних кабінетів не те що у пересічних сумчан, навіть у спритників міжнародного калібру вдруге за місяць щелепи одвисли. А вперше всіх перекосило 9 серпня 2004 року, коли прокуратура Ковпаківського району міста Суми вручила голові правління ЗАТ «ПТМ» постанову за підписом старшого слідчого прокуратури Ковпаківського району міста Суми В. Казміренка про порушення проти неї кримінальної справи за ч.2 ст. 364 КК України!!! Як на мене, всі розуміли, прокурорські начальники з холопською запопадливістю взялися за виконання наказу зверху: за всяку ціну хоча б тимчасово нейтралізувати лідера «опортуністів», які беззбройні стали на прю із «забурівшим» відомим кланом.
Тим часом голова правління ЗАТ «ПТМ», «ощасливлена» прокурорським «піклуванням», під ковпаком якого таємно перебувала майже півроку, наступного дня після вручення постанови в тяжкому стані потрапляє до обласної клінічної лікарні. Та недремне прокурорське око безперешкодно знаходить свою жертву навіть на лікарняному ліжку й змушує головного лікаря негайно випровадити її з лікарні на всі чотири боки. А за день після цього карета «швидкої» допомоги доставляє знепритомнілу голову правління тепер уже в одну з міських лікарень Сум. Так, інкримінуючи на догоду закулісним замовникам висмоктане з пальця звинувачення, запопадливці й досі тримають жінку на короткому повідку. За цей час, як ви здогадуєтесь, «Суми-ТЕКо» давно благополучно «збанкрутіло», хвацько перекинувши всі свої активи філії «Сумська ТЕЦ ТОВ Сумигаззбут».
Інформацію про цю сенсаційну подію Президент України Віктор Ющенко особисто озвучив під час свого нещодавнього перебування в Сумах. Тож зам’яти тепер справу навряд чи хтось ризикне.

Суми.

P. S. Персонально для сумських прокурорів і суддів друкуємо уривок із запрошення учнів 9 класу Гребениківської школи-інтернату голові правління ЗАТ «ПТМ», над яким дев’ятий рік шефствує очолюваний нею колектив:
«... Якби Ви тільки знали, як ми чекаємо на Вас на нашому святі! Нам і сонечко світить ясніше і на вулиці стає видніше, коли Ви приїжджаєте до нас. Не треба нам жодних подарунків. Ваш приїзд — найкращий подарунок для всіх нас...».
Як відомо, істина завжди глаголить вустами дітей, які, на відміну від дорослих дядьків у прокурорських мундирах і судових мантіях, ніколи не заплямують свою честь виконанням протиправних наказів.