Тільки 30—40 відсотків підприємств були приватизовані через конкурси, проведені Фондом державного майна. Решта — через механізми санації, доведення до банкрутства тощо. Про це заявила голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Валентина Семенюк на прес-конференції, присвяченій питанням власності та реприватизації.
Нині, на переконання народного депутата, треба прийняти закон про відчуження державної чи комунальної власності з прозорим механізмом повернення приватизованих підприємств державі. А щоб «механізм реприватизації не був використаний як булава», треба врахувати пропозиції територіальних громад і розглянути законопроект у Кабінеті Міністрів.
Голова Спеціальної контрольної комісії спростувала твердження про незаконність проведення реприватизації, посилаючися на норму чинного закону щодо відчуження частки державного майна за невиконання інвестиційних зобов’язань. Вона також наголосила на тому, що не треба боятися перегляду приватизації, оскільки він буде індивідуальним відповідно до чинного законодавства.
А перегляд умов конкурсів, які проводив Фонд державного майна, стане чи не найактуальнішою проблемою під час реприватизації. До того ж треба не тільки створити реєстри майна, що перебуває в управлінні Міністерства оборони і комунальній власності, а й проаналізувати, де це майно знаходиться.
Найближчим часом, запевнила Валентина Семенюк, діям керівництва Фонду державного майна буде дана належна оцінка.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.