Навесні 1944 року першою з радянських частин через села Новоукраїнка, Брищі, Любанівка, що у Млинівському районі на Рівненщині, пройшла розвідувальна рота під командуванням лейтенанта Івана Капустіна з 6-го кавалерійського корпусу. Пройшла з боєм, який для багатьох піхотинців став останнім. Їхні тіла привезли у Любанівку і там поховали у братській могилі. На сучасних мапах цього населеного пункту немає. Частина його мешканців виїхали у Чехію, оскільки мали чеський родовід, інші повмирали. Оселі порозвалювалися, позаростали чагарями. Глянеш нині з пагорба на долину, де колись вирувало життя, і бачиш лише комини, що стирчать з бур’янів. На місці Любанівки з-поміж десятка залишених напризволяще та розвалених хат вціліла лише одна. У ній і мешкає одна-єдина хуторянка — 74-річна Ніна Володимирівна Хайчевська, яку називають дивачкою, бо жінка нікуди не хоче переселятися.

— У цій батьківській хаті, де живу, все для мене рідне, — каже пенсіонерка. — Маю помешкання в Рівному, а сюди свого часу переїхала, щоб доглянути батьків. Часом до себе кличе донька. Не скажу, що я тут самотня, хоч зв’язку з «цивілізацією» фактично ніякого нема: ні електрики, ні телевізора, ні телефону. Лише радіо на батарейках, яке іноді ввечері слухаю. А ще Ніна Володимирівна Хайчевська вважає себе хранителькою братської могили, що поруч із її хатою. Саме завдяки цій жінці могила завжди впорядкована.

— У дев’яностих роках сюди ніхто з представників влади не навідувався, щоб вшанувати пам’ять загиблих, не кажучи вже про те, щоб навести порядок на братській могилі, — мовить пенсіонерка. — Тоді я взяла над нею шефство, стежу, щоб тут завжди була чистота і порядок. Квітів навесні насаджую більше, ніж біля своєї хати. А оце недавно прийшли сюди учні з Брищів та Новоукраїнки. Почали прибирати територію. Питаю: «Хто вас, діти, сюди прислав?», а вони у відповідь: «Ми самі прийшли». В школі їм, мовляв, розповідали про цей меморіал. Мене втішило те, що діти небайдужими ростуть, що знають про війну.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів 

Рівненської області.

 

На знімках: хранителька братської могили Ніна Володимирівна Хайчевська, тут покояться солдати з розвідувальної роти 6-го кавалерійського корпусу.

 

Фото автора.