Президент України нині має намір говорити про початок переговорів щодо вступу в ЄС. Але він хоче одержати запевнення, що вони будуть схожі на ті, які ЄС розпочинає з Туреччиною. Віктор Ющенко пропонує План дій доповнити положенням про те, що 2007 року «ми починаємо переговори з метою вступу України в Європейський союз».

Окрім того, Президент України Віктор Ющенко, перебуваючи з триденним візитом у Брюсселі, візьме участь у засіданні комісії «Україна — НАТО», а також зустрінеться з лідерами США, Канади, Великої Британії, Бельгії та інших країн. Завтра плановано його переговори з керівниками Євросоюзу, а також виступ у Європарламенті в Страсбурзі, повідомляють українські інформаційні агенції. Єврокомісія має також затвердити доповнений План дій «Україна — ЄС».
Прагнення стати членом Європейського союзу та НАТО нове керівництво України визначило за пріоритетний напрям діяльності. Активні переговори поки що не дали очікуваних результатів, але до європейських структур ми намагаємося все-таки достукатися. Ще один крок до цього — візит Президента до Брюсселя. Щоправда, нині вже не йдеться про негайний вступ, а про визначення термінів бодай переговорів. Щодо нашої інтеграції в ЄС, то комісар Єврокомісії з питань зовнішніх зв’язків і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер висловилася цілком конкретно: усе, крім членства...
Поки що не кращою видається і наша перспектива щодо наміру стати членом НАТО. Це станеться, знову-таки, не так швидко, як ми хочемо. Про що «чітко заявив» заступник помічника Генерального секретаря НАТО із зовнішніх зв’язків Джеймі Шеа: питання вступу до НАТО для України на порядку денному діяльності Північноатлантичного альянсу ще не стоїть. Це має стосунок також до Грузії. Утім, зазначив пан Шеа, НАТО дотримується політики відчинених дверей. «У всіх трьох випадках (два з них — Україна та Грузія), включаючи Росію, у нас відчинені двері. Якби перед будь-якою країною-кандидатом зачинили наші двері, то ми б провели тим самим нові розподільчі лінії у Європі. Ми цього не хочемо», — цитує Джеймі Шеа агенція «Інтерфакс-Україна».
Українське суспільство неготове до вступу в Північноатлантичний альянс, що його нам десятиліттями представляли як зброю американського імперіалізму, заявив напередодні візиту в Брюссель також і Президент України Віктор Ющенко, повідомляє прес-служба Президента. «Ми можемо фантазувати, зручно сидячи в кріслі, і говорити, що наша мета — стати частиною Північноатлантичного альянсу, — сказав він. — За суттю — це правда. Але коли ми будемо говорити про це нині, то ідея навряд чи буде популярною».
Водночас Міністр оборони України Анатолій Гриценко заявив, що, за його переконанням, Україна стане членом НАТО до 2009 року. Він вважає: коли б не претензії НАТО до Києва з низки невійськових аспектів (приміром, розвитку демократії у країні), то вступ України в НАТО був би можливий уже за 2—3 роки.
Тим часом НАТО оголосила про створення фонду допомоги Україні. Альянс допоможе ліквідувати надлишок зброї, а також портативні системи ППО. Програма розрахована на 12 років. У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі підкреслюють, що це — найбільший проект у галузі демілітаризації.