Коли погоджуватися з тим, що торік відбулася листопадово-груднева революція, то нинішні події — логічне продовження революційних процесів. Одначе настав час демобілізуватися з революційних фронтів і продовжити працювати й будувати. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з журналістським колективом Українського незалежного інформаційного агентства новин (УНІАН). І пояснив власне бачення ситуації тим, що хоча кредит довіри Президента й уряду великий, але часу для реалізації планів і завдань залишилося обмаль. І дуже важливо, аби «те, що робиться, не перетворилося на кампанію».

Керівник парламенту зауважив, що у трикутнику Президент—уряд—парламент активної участі Верховної Ради сьогодні не відчувається, адже поки що вона не працює в режимі пленарних засідань, а в інший спосіб підтримує новації глави держави та уряду. Одне слово, він образно назвав найвищий законодавчий орган тимчасовим спостерігачем і постачальником кадрів для нової президентської і урядової вертикалей влад. За його словами, до виконавчих структур загалом уже рекрутовано близько 40 народних депутатів. Щоправда, лише шість із них (В. Ющенко і Ю. Тимошенко зробили це раніше) подали заяви про дострокове складання депутатських повноважень, і процес може пожвавитися під час пленарних засідань ВР.
У розмові з працівниками УНІАН Володимир Литвин чимало уваги приділив власному баченню дій владних інституцій під час «помаранчевої революції». Ці дії (насамперед унікальні стенографічні записи різних «круглих столів» і кулуарних нарад) описано керівником парламенту на чотирьох тисячах сторінок, і найближчим часом вони побачать світ в електронному варіанті. З цих документів, наголосив В. Литвин, випливає однозначний висновок: Верховна Рада України зіграла головну роль у розв’язанні політичної кризи.
Керівник найвищого законодавчого органу навів чимало прикладів тиску на нього і його сім’ю, зокрема незаконного стеження структурами СБУ та МВС, поведінки окремих відомих осіб. Він також висловив журналістам власні оцінки нинішніх процесів у державі, зокрема кадрових призначень, реприватизаційних процесів тощо, а також ситуації у самому парламенті.
Користуючись присутністю представників численних мас-медіа, завжди виважений у словах Голова Верховної Ради Володимир Литвин зробив кілька гострих заяв. Останні скандальні події, до яких «прив’язується» прізвище Литвина, він назвав ланцюгом кампанії, що розпочалася проти нього. Згодом, аналізуючи інші події, висловився ще різкіше: «У цій країні маємо приховану люстрацію».