У четвер виникла перша конфліктна ситуація в новому уряді — як повідомив віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний, міністр юстиції Роман Зварич подав у відставку у зв’язку з рішенням уряду заборонити реекспорт нафти.

«Уряд розглядав питання стосовно права господарюючих суб’єктів здійснювати реекспорт нафти. Прийнято одноголосне рішення заборонити здійснювати реекспорт. Зварич займає категорично іншу позицію, і його відставка викликана цим рішенням», — сказав віце-прем’єр. Натомість Роман Зварич заявив, що не потерпить тиску на себе з будь-якого боку та не дозволить, щоб будь-які бізнесмени, які є також народними депутатами України і мають дуже потужні позиції в нафтопереробній сфері, втручалися в роботу його відомства і щоб за діями і рішеннями окремих членів уряду проглядалося намагання втягти членів його сім’ї у корупційні схеми. Як повідомила «Українська правда», заяву міністра спричинили події, що відбулися у Мін’юсті 10 лютого: того дня за відсутності Р. Зварича до міністерства прибув народний депутат Ігор Єремеєв, котрий має тісні зв’язки із нафтовим бізнесом (володіє пакетом акцій НПЗ «Галичина») і, назвавшись радником Юлії Тимошенко, повідомив, що міністерство має підготувати юридичний висновок про заборону реекспорту нафти. Народний депутат І. Єремеєв, у свою чергу, в ефірі «5-го каналу» повідомив, що під час зустрічі зі Зваричем він попереджав, що міністра хочуть використати у бізнес-схемах. «Я попередив Романа Зварича, що його чесне ім’я намагаються використати, щоб прореекспортувати 100 тисяч тонн нафти, а загалом — 3 мільйони тонн, де з бюджету можуть викрасти близько 500 мільйонів гривень», — сказав народний депутат. До того ж відразу стало відомо, що цей реекспорт нафти планує здійснити фірма «Оіл-транзит», де дружина Зварича є заступником гендиректора.
То що, міністр юстиції, виступивши проти заборони реекспорту, захищає бізнес дружини? Дещо прояснив конфлікт лист Світлани Зварич до народного депутата Юрія Ключковського. Як зазначає агентство УНІАН, у цьому листі С. Зварич просить народного депутата втрутитися у ситуацію, що склалася навколо зовнішньоекономічного контракту ТОВ «Оіл-транзит» стосовно експорту 3 мільйонів тонн нафти. Заступник гендиректора фірми зазначає, що «ТОВ «Оіл-транзит» придбало російську нафту, що іде поза обсягами нафти, які заплановані для поставок на українські НПЗ відповідно до щорічного протоколу між Україною і Росією, з метою подальшого її продажу до Словаччини, нафту було доставлено на митну територію України, здійснено всі митні платежі, а виконання цього контракту українським резидентом приносить до бюджету більш як 20 мільйонів доларів. «При цьому плати ПДВ не виникає, оскільки нафта не є об’єктом операцій між українськими резидентами, вона призначена на експорт, що підтверджено поданими митними деклараціями та висновками департаменту податкової і митної політики Мінфіну України», — йдеться у листі. А загрозлива ситуація для підприємства «виникла після відмови від пропозиції народного депутата І. Єремеєва переганяти нафту через НПЗ «Галичина» та ряд інших підприємств». При цьому в листі згадується міністр економіки Сергій Терьохін, «який навіть не пробує розібратися в ситуації, бодай у телефонній розмові вислухати суть». Вочевидь, це таки змусило С. Терьохіна прокоментувати конфлікт. «Що було б з цінами, коли б з балансу забрали 3 мільйони тонн нафти», — запитує він. До того ж, на думку міністра економіки, у випадку реекспорту в України могли б виникнути торговельні ускладнення з європейськими країнами, оскільки перепродаж нафти планувався за ціною нижчою, ніж у середньому на ринку. Також він повідомив, що уряд має намір з’ясувати з російською стороною питання, «як було надано дозвіл на реекспорт 3 мільйонів тонн нафти, які включені у квоту поставок нафти в Україну». Як бачимо, одна сторона заявляє, що цей обсяг нафти — позаквотовий, тоді як інша вважає, що у такий спосіб 3 мільйони тонн нафти буде вилучено із паливного балансу України.
Одне слово, поки що маємо лише поставлені запитання. Ми далекі від того, щоб робити висновок, хто правий, а хто ні. Та оскільки ці питання поставлені публічно, що, до речі, є дуже позитивним фактом, то так само публічними мають бути відповіді на них.
Тим часом міністр юстиції Р. Зварич продовжує виконувати свої функціональні обов’язки і, схоже, Президент України не прийме його відставки. Як повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко, Віктор Ющенко ознайомлений із ситуацією, що викликала таке рішення міністра. За її словами, Президент прокоментував це як «проблеми становлення і росту нового уряду». Він наголосив, що «урядовці мають демонструвати професійність у своїй роботі та командну гру» і що «знаходити порозуміння — завдання команди і, у першу чергу, керівника уряду». Але суспільство чекає вичерпної відповіді на взаємні звинувачення про плани застосування корупційних схем. Інакше буде поставлено під сумнів справжність намірів нової влади розділити владу і бізнес.