Футбол. Кубок УЄФА. 1/16 розіграшу. Перші матчі. 16 лютого. «Панатінаїкос» (Греція) — «Севілья» (Іспанія). 1:0. «Аякс» (Нідерланди) — «Осер» (Франція). 1:0. «Парма» (Італія) — «Штутгарт» (Німеччина). 0:0. «Валенсія» (Іспанія) — «Стяуа» (Румунія). 2:0. «Стортинг» (Португалія) — «Фейєноорд» (Нідерланди). 2:1. «Аустрія» (Австрія, Відень) — «Атлетік» (Іспанія) — через сильний снігопад матч перенесено на 24 лютого, а дату повторного УЄФА визначить пізніше.
Українські клуби цього дня дружно зіграли внічию. Але в кожного з них — різні шанси на підсумковий результат. Однак попереду повторні раунди, і, як кажуть в Одесі, можливі різні варіанти.


Снігові випробування, що додали оптимізму


«Партизан» (Сербія, Белград) — «Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ). 2:2. Голи: Одіта, 12, 44, Назаренко, 28, Русол, 57.
«Партизан»: Краль, Вукчевич, Чиркович (Рядович, 71), Миркович, Брнович, Джорджевич, Одіта, Емегара, Томич (Грубешич, 60), Ілич (Петрович, 80), Надь. Тренер —Владимир Вермезович.
«Дніпро»: Кернозенко, Грицай, Єзерський, Шелаєв (Ротань, 46), Костишин, Русол, Шевчук, Рикун (Михайленко, 63), Бідненко, Корниленко (Радченко, 79), Назаренко. Тренер — Євген Кучеревський.
Попереджено: Брновича, 25, Шелаєва, 38, Русола, 41, Мирковича, 44, Бідненка, 52, Чирковича, 56.
Арбітр — Мартин Ганссон (Швеція).
Белград. Стадіон «Партизан». Хуртовина. 20 000 глядачів.
Цей матч відбувався в сильну заметіль, котра не припинялася протягом усього ігрового часу. Футбольне поле місцями перетворилося на ковзанку, а подекуди — на болото. Цей чинник дуже вплинув на гру обох команд. За таких умов ні техніки не показати, ні швидкості. Потрібні були інші аргументи: мужність, бойовитість, витривалість, цілеспрямованість.
Усі ці якості притаманні дніпрянам, які вибороли цілком заслужену нічию. Більше того, вони були дуже близькі до здобуття перемоги. Пригадаємо, як за кілька хвилин до завершення зустрічі Ротань сильно пробив метрів з тридцяти. Так сильно, що Краль не втримав м’яча, і той влучив у штангу.
Щоправда, коли спливали останні секунди поєдинку, Грубешич головою пробив у дальній кут воріт гостей. Але не влучив. Що й казати, «Дніпрові» тоді пощастило. Однак, якщо по справедливості, то підопічні Євгена Кучеревського аж ніяк не заслуговували на поразку. Їх не знітило те, що двічі протягом зустрічі доводилося наздоганяти суперника, якого несамовито підтримувала засипана снігом публіка.
Отже, «Дніпро», сподіваємося, має добру перспективу. Тепер він гратиме вдома.


Потрібен особливий настрій


«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен). 1:1. Голи: Аілтон, 7, Брандау, 86.
«Шахтар»: Лаштувка, Срна, Левандовський, Гюбшман, Рац, Тимощук, Матузалем, Дуляй (Елано, 46), Вукич (Жадсон, 74), Брандау, Агахова. Тренер — Мірча Луческу.
«Шальке-04»: Рост, Поульсен, Кобіашвілі, Алтинтоп (Асамоа, 76), Аілтон, Санд (Ганке, 81), Вальдох, Родрігес, Вермант, Уде Камхейс, Крстаїч. Тренер — Ральф Рангник.
Попереджено: Тимощука, 66, Алтинтопа, 73, Асамоа, 84, Жадсона, 90.
Арбітр — Еспен Бернтсен (Норвегія).
Донецьк. РСК «Олімпійський». 24 000 глядачів.
Мірча Луческу не включив до стартового складу новопридбаних бразильських гравців Елано Блумера, Івана Сарайву та Жадсона Родрігеса. Либонь, пожалів їх. Мовляв, ще не призвичаїлися хлопці до команди, незвичного клімату. Але згодом румун змушений був кинути в горнило боротьби Жадсона та Елано. Адже треба було рятувати матч.
Гості (разом із «Баварією» лідери чемпіонату бундесліги) застукали зненацька футболістів «Шахтаря» ще в дебюті, коли ті навіть не встигли й вдихнути на повні груди. Футболісти з Німеччини дуже впевнено організували гостру й результативну атаку.
І ця мінімальна перевага гельзенкірхенців тривала до кінця зустрічі, примушуючи нервуватися гравців «Шахтаря» та їхніх палких прихильників. Хоча треба зазначити, що в донеччан було вдосталь нагод забити. Але зробити це вдалося лише раз, коли ігровий час добігав кінця. Під час відчайдушного штурму відзначився бразилець Брандау — штатний рятівник чорно-помаранчевих.
За тиждень на «Шахтаря» чекає дуже складний матч у відповідь. Для того щоб здолати «Шальке-04» у його гнізді, треба дуже серйозно налаштуватися на виснажливу боротьбу і мати якийсь особливий бойовий настрій.