Лише три сотні жителів обложеного Севастополя одержали посвідчення учасників війни або учасників бойових дій згідно з відомим рішенням Верховної Ради, ухваленим у листопаді минулого року. Для решти півтори тисячі (які й нині мешкають у місті) ходіння по муках тривають. І ще невідомо, чи зуміють вони реалізувати своє право до шістдесятого Дня Перемоги.
Літні люди, що зазнали лиха від фашистів у дні оборони Севастополя в 1941—1942 роках, не розуміють, чому повинні ще раз доводити, що жили в місті під час облоги. Адже вони вже надавали докази 1993 року, коли за рішенням міськради одержували статус «Житель обложеного Севастополя» і відповідні йому пільги на місцевому рівні.
Працівники управління, райвідділів праці і соціального захисту населення пояснюють їм, що колишні докази тепер не мають юридичної чинності. Сьогодні одержати статус учасника війни можна лише в разі, якщо надаси документи, котрі підтверджують або факт народження, або факт проживання на території Севастополя у період 250-денної оборони міста від фашистських загарбників (свідоцтво про народження в цей період, домову книгу, довідку про евакуацію, довідку про реєстрацію в поліцейській дільниці чи інші документальні докази). Однак у більшості ветеранів таких немає.
Вимога пред’явити свідоцтво про народження, завірене печаткою німецьких загарбників, що представляли міську владу аж до 9 травня 1944 року, їх обурює, адже в роки війни такий документ розцінювався як зрада Батьківщині. Своїх новонароджених у німецькій управі найчастіше реєстрували лише ті, хто працював на поневолювачів, стверджували учасники останніх зборів жителів обложеного Севастополя.
А де взяти домову книгу? Хто знав, що її треба було зберегти до сьогодні? Та й можливості такої в багатьох не було. Архівний пошук теж дуже складний, багато документів цього періоду просто не збереглося. Залишається лише один шлях: довести в суді, що ти справді жив в обложеному Севастополі і маєш право на пільговий статус.
Громадська організація «Жителі обложеного Севастополя» наприкінці січня ухвалила звернення до міськраді і Верховної Ради з проханням допомогти розв’язати таку гостру проблему ветеранів міста-героя.

Севастополь.