Усі мистецькі акції у Донбасі торік проходили під гаслом «Року духовності на Донеччині». Про це доречно нагадати, оскільки культура минулої осені опинилася ніби в тіні політики. Але справжня культура не терпить тіні. Ось Донецький академічний український муздрамтеатр. Яким був минулий рік для нього?

 Безпрецедентною акцією минулого сезону став обмін між колективами Донецької муздрами і Львівського театру імені Заньковецької. Така масштабна подія сталася вперше за роки незалежності й мала колосальне культурне значення для обох регіонів. Гастролі увінчалися успіхом і засвідчили: такі обміни потрібні, вони допомагають пізнавати одне одного, чути і розуміти. Учасники гастролей не лише задовольнили творчі амбіції, а й отримали величезний практичний досвід. А головне, мешканці Львова і Донецька саме у мистецтві знайшли взаєморозуміння і чекають на нові театральні зустрічі.
А показувати є що. Репертуар донеччан — це 33 вистави, дев’ять із них — прем’єри минулого року! Чотири ідуть на основній сцені: «Ходжа Насреддін» Н. Хаткіної, «Кінець століття» за віршами Й. Бродського, казка «Хоробре серце» В. Понізова, «Дванадцята ніч» Шекспіра. Плюс іще п’ять вистав — на Камерній сцені. Її відкриття у минулому сезоні — здійснення давньої мрії колективу. Це оснащений новітньою світло-, звукотехнікою експериментальний сценічний майданчик. Тут вже йдуть різні за жанром та стилістикою вистави: «Холодильники» М. Фратті, «Думи мої...» за Т. Шевченком, «Анекдоти» О. Вампілова, «Дев’ять ночей... дев’ять життів» М. Вішнєка, «Любофф» М. Шизгала та «Три жарти» за водевілями Чехова, на постановку яких режисер театру В. Пінський отримав Президентський грант. Після капремонту в театрі з’явилося ще три сценічних майданчики, котрі будуть освоєні у поточному році.
Навесні фарс «Кохання в стилі бароко» Я. Стельмаха (постановка Андрія Бакірова) став переможцем фестивалю «Театральний Донбас-2004» відразу у трьох із п’яти номінацій: найкраща вистава та режисура, найкраще пластичне вирішення і найкраща чоловіча роль (Андрій Романій). А восени виставу показано в Києві під час декади, присвяченої 60-річчю Спілки театральних діячів України. Тоді директора — художнього керівника театру Марка Бровуна, заслуженого працівника культури України, нагороджено Почесною відзнакою «За досягнення в розвитку культури і мистецтв».
І ще прикметна деталь: торік Донецька муздрама працювала з 84-відсотковою заповненістю глядацької зали. А це основний показник популярності театру, і він — найвищий серед театрів України. За рік, враховуючи шестимісячну роботу поза стаціонаром, зіграно 468 вистав для 195 тисяч глядачів.
Поліпшено й матеріально-технічну базу театру. Згаданий капремонт, майже завершений торік, по суті був реконструкцією, що тривала три роки, не перериваючи творчої діяльності театру. Погодьтеся, явище саме по собі унікальне. І це не просто таке собі косметичне перефарбування: відновлено системи життєзабезпечення й закулісну частину, проведено оздоблювальні роботи. Додали впевненості й подаровані місцевою владою новий автобус «ЛАЗ лайнер 12» та «Супер МАЗ» для перевезення декорацій, що дозволить колективу стати ще мобільнішим.
Театр за свою більш як 75-річну історію став справжнім осередком національної культури в регіоні. І на це постійно спрямовує свої зусилля. І якщо котрійсь розумній голові свіне ідея оголосити наступний рік Роком духовності соборної України — Донецька муздрама готова хоч зараз приєднатися!