Учора у Верховній Раді розпочав роботу перший загальноукраїнський круглий стіл національної єдності
 
Відкриваючи перше засідання загальноукраїнського круглого столу національної єдності, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що після падіння режиму Януковича ми отримали дуже важку спадщину. Повністю знищено економіку, зруйновано систему державної влади і силові структури, армію. І в цих умовах головним пріоритетом було не тільки відновити інститути влади, а й побудувати в Україні демократичне суспільство, побудувати європейську державу, де гідно можуть почуватися всі громадяни, незалежно від того, в якому регіоні проживають, якою мовою розмовляють.
«Наш крок до стабілізації країни був би більш упевнений і чіткий, якби не цинічна агресія Російської Федерації», — сказав Олександр Турчинов і додав, що окупація АР Крим завдала збитків понад 100 мільярдів доларів. Водночас дуже вибухонебезпечна ситуація склалась у Донецькій і Луганській областях, зауважив Турчинов, і дуже швидкими темпами руйнується економіка цих регіонів, люди почуваються беззахисними. Глава парламенту подякував усім, хто підтримав ініціативу проведення круглого столу, щоб обговорити проблемні питання.
«Ми готові до діалогу, ми готові всіх почути, але для того, щоб нас почули, не треба стріляти, грабувати, захоплювати приміщення, — сказав Турчинов. — І парламент, і Кабінет Міністрів готові до діалогу, готові до системних змін у системі управління, посилення авторитету регіональних адміністрацій, місцевого самоврядування, щоб регіони могли розв’язувати свої проблеми і забезпечувати владні повноваження. Ми відкриті до діалогу, і ми йдемо шляхом, коли в Україні буде демократичне суспільство і сильні регіони».
Водночас Олександр Турчинов наголосив: ті, хто зі зброєю в руках прагне вести війну із власною країною і диктувати волю іншої країни, з тими проводитимуть заходи відповідно до чинного законодавства і Конституції. «Вони будуть відповідати перед законом. Ми не дозволимо тероризувати Україну», — сказав Олександр Турчинов.
Модераторами круглого столу призначили екс-Президентів Леоніда Кравчука та Леоніда Кучму, котрі якраз і представляють Схід та Захід України.
Детальніше про роботу круглого столу — у наступному номері «Голосу України». 
Окрім ініціаторів круглого столу, участь у його роботі беруть екс-Президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, члени уряду, народні депутати, кандидати в Президенти України, представники регіональних еліт — голови обласних адміністрацій та обласних рад, науковці, діячі культури та релігії, представники громадських та міжнародних організацій. Напрацьовані пропозиції за участю всіх політичних сил мають бути імплементовані Верховною Радою через механізми внесення змін до Конституції та законодавства України.
Під час загальноукраїнського круглого столу національної єдності потрібно визначити принципи нової Конституції, термін та повноваження Президента України та українські пропозиції до Женевського саміту, вважає голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин. «Він повинен представляти всі верстви населення. Це мають бути люди авторитетні. Це мають бути напрацювання відповідних рекомендацій, які будуть гарантовано реалізовані», — сказав В. Литвин в ефірі однієї з радіостанцій. Водночас політик застерігає від того, що є велика небезпека перетворити його на чергову формальність. Адже наша історія, вже новітня, знає безліч універсалів національної єдності, угод, меморандумів. «І ціна їм — папір, на якому вони виготовлялися», — не виключив В. Литвин. На його думку, під час круглого столу також варто визначитися, на який період обиратиметься новий Президент України і з якими повноваженнями. Адже згідно з Конституцією, яку Верховна Рада в лютому відновила, чітко зафіксовано, що чергові вибори Президента України відбуваються в останню неділю березня 2015 року. І група народних депутатів направила подання до Конституційного Суду із проханням розтлумачити цю норму. В. Литвин також пропонує під час круглого столу прийняти рішення про проведення президентських виборів в один тур. Політик переконаний, що таке рішення дасть можливість швидше сформувати легітимну владу в Україні, оскільки нині стверджують, що влада не легітимна.
Позафракційний народний депутат Сергій Тігіпко сподівається, що всеукраїнський круглий стіл національної єдності стане першим правильним конструктивним кроком. «Буду підтримувати Олександра Турчинова, кого завгодно, хто організовуватиме такі столи, — сказав Тігіпко перед початком роботи зібрання. — Найважливіше — брати нормальних, політично незаангажованих людей». За його словами, на зустрічі обговорюватимуть проблеми повноважень регіонів. «Безумовно, влада не захоче самовідокремлення регіонів. Регіони, можливо, на цьому наполягатимуть. Тут можна шукати компроміс», — вважає політик. Окрім того, на його думку, повноваження регіонів треба закріпити в Конституції.
Зацікавленість у роботі круглого столу в столиці України висловлюють і європейські політики. «Ми віримо, що можливість круглого столу за керівництва ОБСЄ пропонує хорошу можливість», — сказала канцлер ФРН Ангела Меркель. Водночас, за її словами, проросійські сепаратисти в Україні можуть брати участь в національному діалозі, але тільки якщо складуть зброю, — цитує канцлера Німеччини Reuters. 
А. Меркель наголосила, що нині першочерговою метою є уможливити проведення президентських виборів 25 травня. Але цьому, вважає вона, мають сприяти всі, у тому числі й Росія. «Що репрезентативніші круглі столи, то краще», — сказала А. Меркель. — Насильство не можна застосовувати для розв’язання власних проблем».
Голова Донецької ОДА Сергій Тарута повідомив, що переговорну групу донечан очолив міський голова Донецька, до неї також входять представники силових підрозділів і депутати. За його словами, представники Донецької області визначилися зі своїми вимогами. Переговорники в Києві наполягатимуть на проведенні всеукраїнського референдуму в день другого туру президентських виборів — 15 червня. «Головні питання — децентралізація влади, статус російської мови і створення муніципальної міліції», — уточнив С. Тарута.
Політологи відзначають, що серед головних питань, на які доведеться знайти відповіді учасникам круглого столу, — що робити після проведення псевдореферендумів та як переконати мешканців Південного Сходу підтримати нову київську владу. Політолог Володимир Фесенко вважає, що не варто очікувати миттєвого результату від першого круглого столу. За його висловом, це «прелюдія». На зустрічі можуть «нащупати вихід із глухого кута і знайти людей, які готові взяти відповідальність за наведення ладу, вважає експерт. Багато експертів сходяться в думці, що круглі столи нині актуально проводити не лише в столиці, а й у «гарячих точках» і «зонах ризику» — в Донецьку, в Одесі, Запоріжжі, Харкові.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов, Президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма.
 
Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ.