Учора Президент і Головнокомандувач ЗС України Віктор Ющенко офіційно представив нового цивільного Міністра оборони Анатолія Гриценка керівному складові військового відомства країни і Генерального штабу Збройних Сил України.

Першочерговим завданням Головнокомандувач ЗС України В. Ющенко бачить виведення українських миротворців з Іраку. Про це він заявив, виступаючи перед керівництвом Міноборони. За його словами, сьогодні для України настала фаза ведення дипломатичних переговорів про виведення нашого контингенту з Іраку. Мовляв, військові виконали свою місію і тепер настала черга дипломатів провести переговори й визначити форми і способи виведення миротворців. На думку Віктора Ющенка, саме від успіху проведення цієї операції залежить життя наших миротворців.
Президент визнав, що свого часу рішення про введення контингенту в Ірак було прийнято з метою «відбілити» імідж України і президента Кучми перед іншими країнами.
Віктор Ющенко зазначив, що в суспільстві завжди існувало три професії, до представників яких ставилися шанобливо — вчитель, лікар і солдат. Цей позитивний імідж сьогодні необхідно відродити. Головнокомандувач, оцінюючи стан ЗС України, поставив їм «незадовільно» і закликав до термінової розробки стратегічного плану створення комплексної добре озброєної армії. Він також сказав: під час реформування Збройних Сил треба врахувати існування реальних зовнішніх загроз для України й об’єктивну можливість фінансування державою такої оборонної структури. Інакше кажучи, наша нова армія мусить відповідати принципу необхідної достатності і бути боєздатною.
Вищому військовому керівництву ще раз нагадали дату переходу армії на контрактну основу — 2010 рік. Трансформація в професійне військове формування повинна відбутися на п’ять років раніше, про це заявляли колишні реформатори. Однак такий процес неможливий без організації дієвого соціального захисту людей у погонах, констатував Віктор Ющенко.
Президент України згадав і про колишні помилки військового відомства. Зокрема, численні порушення, що виникли під час передачі військового майна і будівель у цивільну власність.
У свою чергу, представлений міністр (традиційно в таких випадках) подякував за виявлену довіру і пообіцяв керувати Збройними Силами країни відкрито і демократично.