«Приватизація «Укррудпрому» завдала величезної шкоди країні. Лише за один місяць чотири металургійні заводи недодали 170 тисяч тонн чавуну через необгрунтоване підвищення цін на сировину», — вважає народний депутат України, голова правління ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» Володимир Бойко. На його думку, назване підприємство «не приватизоване, а фактично роздане».
Народний депутат повідомив, що комбінат імені Ілліча розпочав роботу у Кривбасі і має намір узяти в оренду кар’єр «Північний» та шахту «Первомайська». Крім того, вивчається доцільність розробки спільно із металургійним комбінатом «Запоріжсталь» Куксунгурського родовища. В. Бойко схвалює ідею закриття спеціальних економічних зон у державі, зокрема і в Донецькій області: «Ніхто не повинен мати пільги. Я ніколи не буду обдурювати державу. Хіба у нас СЕЗи? У нас просто позначена територія, на якій дозволено продавати все».
На думку народного депутата, країна втратила шанс заморозити ціни на сировину, паливо і метал на рівні січня 2004 року і дати можливість розвиватися галузям машинобудування та суднобудування. Від подальшого зростання цін втратить, у кінцевому рахунку, вся країна, вважає депутат.
Зустрічаючись із виборцями, В. Бойко пообіцяв, що в 2005 році металургійний комбінат виділить не менше коштів на соціальні потреби, аніж торік. Триватимуть будівництво бази відпочинку «Вертикаль», реконструкція бази відпочинку «Волна», здадуть критий стадіон, розпочнуть капітальний ремонт профілакторію «Чайка» і санаторію «Ай-Даніль».
Показовим є і чинник заробітної плати, яка в середньому сягає від однієї до чотирьох тисяч гривень. Звичним стало і будівництво автостоянок перед виробничими цехами, адже торік кредит на придбання автомобілів отримали 1100 робітників. Триватиме і будівництво житла у кредит. «Наше завдання — освоювати щонайменше три будинки на рік, а це 400—500 квартир, — пообіцяв В. Бойко. — Ми викупили територію колишнього трамвайного парку, де хочемо в центрі міста звести гарний житловий комплекс».
Не забуте і старше покоління: майже 26 тисячам ветеранів комбінату торік виділено більш як 18 мільйонів гривень. Непрацюючі ветерани отримують щоквартальну допомогу, розмір якої залежить від безперервного стажу роботи перед виходом на пенсію. Згідно із колективним договором, пенсіонерам комбінату безкоштовно виділено 18 тисяч тонн побутового вугілля.

Донецька область.