До ворожки не ходи — було цілком очевидно, що дискусії про законність приватизації металургійного велета будуть гострими і палкими. Ірина Н. звернулася до Печерського суду м. Києва з вельми резонансною заявою переглянути рішення від 25 серпня 2004 року про законність приватизації «Криворіжсталі» у зв’язку з нововиявленими обставинами.
У середу судове засідання почалося з того, що представники промислово-фінансового консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз» (який придбав 93,02% комбінату) просили відкласти слухання, бо у залі суду не було основних учасників процесу, зокрема, представників «Криворіжсталі», Державного комітету з цінних паперів та фондового ринку. А про засіданням їм, мовляв, узагалі не повідомили.
Ірина Н. парирувала: присутність усіх учасників процесу в цій справі — не обов’язкова. Ухвалили — слухати. А обурені представники консорціуму зажадали відводу судді Олени Кафідової, мотивуючи це упередженим ставленням. Але їм відмовили. Не спрацювало й те, що із заявою Ірини Н. не були ознайомлені заздалегідь. А вона, мовляв, не мала права виступати у ролі заявника через відстороненість «від процесу».
Новою обставиною виявився захищений законом інтерес. Тобто рішення Конституційного Суду, за яким кожен громадянин має право брати участь у приватизації державного майна.
Зрештою, вчора зранку суд задовольнив заяву Ірини Н. Отож ухвали Апеляційного суду м. Києва і Верховного Суду України, що узаконюють приватизацію ВАТ «Криворіжсталь», втратили силу.
До речі, це не єдина справа стосовно комбінату. Паралельно в Печерському суді слухається справа з вимогою визнати незаконним продаж «Криворіжсталі».
Олексій Р., представник консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз», вважає дії судді Олени Кафідової упередженими і такими, що можуть стати предметом розгляду кваліфікаційної комісії. «Виходячи з того абсурдного подання пані Ірини Н. ми не виключаємо, що під час перегляду справи за новими обставинами вона вже буде учасником процесу. Тепер можна чекати, що десь 20—30 тисяч людей, користуючись роз’ясненням Конституційного Суду про правовий інтерес, захочуть вступити в цей процес».
А чому б ні?! Проте Олексій Р. має рацію, коли стверджує, що справа з приватизацією «Криворіжсталі» триватиме ще як мінімум півроку.