Перекреслити напророчені аграрними фахівцями польові успіхи-2005 можуть два лиха: безгрошів’я та негода

Пророкувати садово-польові перспективи — справа невдячна. Взяти, приміром, посівні площі озимих. З одного боку, здавалося б, усі цифри відомі, що дає змогу робити відповідні оцінки. З другого — на шляху вибудови прогнозів стоїть цілий букет з «але», що змушує час від часу вносити правки, а то й переписувати пророкування начисто. Як тут з точністю вгадати кількість зібраної пшениці, якщо дати довгострокові прогнози погоди не в змозі навіть Гідрометцентр. Та й недавня політична нестабільність вносить неясність у бюджет країни, через що нечітко проглядаються показники фінансової підтримки сільського господарства.
За словами начальника департаменту стратегії розвитку аграрної економіки МінАП Віталія Дробота, зерновий урожай-2004 був найбільший за останні 11 років. Чи буде побито рекорд? Хоча передумови і є, казати про це рано. Можна окреслити лише попередні прогнози виробництва основних сільськогосподарських культур, що, безумовно, коригуватимуться в міру надходження повідомлень Гідрометцентру чи статінформації про стан «здоров’я» озимих, хід сівби ярових культур.

Зима озимі щадить


За даними Гідрометцентру, стан посівів озимих зернових залишається в нормі. На щастя, аномально тепла погода для січня виявилася недостатньо теплою для передчасної вегетації рослин. Зниження температури, на думку начальника агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяни Адаменко, істотної шкоди сходам не завдало — похолоданню передували формування стійкого сніжного покриву й поступове промерзання ґрунту. І за нинішньої відлиги кризи з озимими боятися не треба. Підкріплюються такі оптимістичні припущення екскурсом в історію: теплі дні в січні з наступними заморозками відзначалися в 2001, 1999, 1998, 1994, 1991 роках. При цьому значної загибелі озимих не було. Однак дуже багато залежить від погоди наприкінці лютого — в березні. Кількість відведених під озимі зернових площ (7,45 мільйона гектарів — на 8,9 відсотка більше, ніж у попередньому році) дає змогу говорити про непогану врожайну перспективу.
Ярові: у разі осічки можуть стати рятувальним кругом
Можна припустити, що пересівання великих площ яровими не буде. Хоча саме ці культури часто-густо виступають рятівною соломиною хлібного врожаю, коли вимерзають озимі. Останні перебувають поки що в доброму стані, отже, немає підстав чекати різкої зміни сумарної посівної площі під яровими порівняно з 2004 роком. Передбачається, у 2005-му вони займатимуть близько 8,1 мільйона гектарів, що не набагато менше від торішнього.


Пшениця статистику не зіпсує


За попередніми даними, посівні площі озимої пшениці під урожай-2005 становитимуть 6,3 мільйона гектарів, що на 14 відсотків більше порівняно з попереднім роком. З цього випливає, що й вал її очікується в розмірі близько 17,4 мільйона тонн, що приблизно відповідає показникові 2004 року.
Ячменю сподобалося бути «виїзним»
Посівні площі озимого ячменю під урожай-2005 становлять 478 тисяч гектарів — зменшилися на 14 відсотків порівняно з попереднім роком. Причиною скорочення площ, відзначають аналітики ІА «АПК-Інформ», очевидно, було побоювання втрат під час перезимівлі. Зате площі під яровим ячменем залишаться на високому рівні. Цьому посприяє досить гарна кон’юнктура ринку: на тлі непоганого врожаю внутрішні й експортні ціни перебувають на досить високому рівні, до того ж вельми активний експорт ячменю.
Водночас у 2005 році прогнозується зниження врожайності і, відповідно, валового збору ярового ячменю приблизно на 6,5 відсотка і 8,9 відсотка відповідно — до 22,7 центнера з гектара і 8,9 мільйона тонн. Загальний вал культури (озимої і ярової) очікується на рівні 9,9 мільйона тонн за середньої врожайності 22,9 центнера з гектара — на 10,5 відсотка менше порівняно з минулим сезоном.


Королева стомилася від надвиробництва


Сприятливі погодні умови в 2004-му забезпечили рекордний врожай кукурудзи за останні 20 років — 8,79 мільйона тонн за середньої врожайності 38,3 центнера з гектара. З огляду на великі її запаси і, відповідно, не дуже сприятливу цінову кон’юнктуру ринку, цьогоріч вона не приживеться на полях так активно. За прогнозами, посівна площа культури не перевищить 2,3 мільйона гектарів, що трохи менше, ніж у 2004 році. Цілком можливо, знизиться і врожайність — з 38,3 до 35 центнерів з гектара. У результаті, підраховано: королеви полів буде зібрано на зерно на 26 відсотків менше, ніж торік.


Олійні: для процвітання бракує насіння


Динамічний розвиток олієпереробної промисловості в останні кілька років, постійне збільшення цін на стратегічне насіння дає змогу говорити: найближчим часом попит на нього тільки зростатиме. Навесні нинішнього року очікується збільшення посівних площ під олійними культурами. Стримувати процес може нестача насіннєвого матеріалу для весняної сівби. Його обсяги в сільгосппідприємствах порівняно з минулим роком знизилися на 40 відсотків. Очевидно, дефіцит буде покриватися за рахунок збільшення його імпорту у весняні місяці. Найпевніше, вищезгадана проблема трохи стримає розширення посівних площ, але, зрештою, найліквідніша культура займатиме 3,8 мільйона гектарів (у 2004-му — 3,46 млн. га).


Капусти буде густо


Площі під овочами в країні нинішнього сезону напевно зростуть. На думку аналітиків Проекту аграрного маркетингу, які узагальнили наміри виробників овочів у всіх трьох агрокліматичних зонах України, така тенденція визначається цінами, що «кусають» дедалі сильніше, на більшість видів городніх культур. Якщо плани аграріїв до початку посівної не зміняться, загальна посівна площа під дев’ятьма основними овочевими культурами (капуста, помідори, огірки, столовий буряк, цибуля, морква, кабачки, перець і баклажани) збільшиться на два відсотки порівняно з минулим роком. Очікується, що найвищими темпами (на 5%) зростатимуть площі під овочами в лісостеповій агрокліматичній зоні. Тут розташована велика кількість переробних підприємств, мешкає близько 35 відсотків населення країни, сприятливі грунтово-кліматичні умови для виробництва різноманітного асортименту овочів.


Картопляний збій


У зв’язку з минулорічним надвиробництвом бульбоплодів, на яких так люблять спеціалізуватися виробники Полісся, очікується подальше зниження площ під картоплею в цілому по Україні.


Дамоклів меч над черешнею


Урожай фруктів і кісточкових, як і раніше, під загрозою. У Криму тепла зима спровокувала початок вегетації плодових і винограду. На ПБК на деяких кущах винограду фіксувався початок інтенсивного сокоруху. Аналогічна ситуація на півострові щодо абрикоса, мигдалю, персика, смородини. Різкі перепади температури можуть спричинити загибель врожаю.