Учора на планеті вступив у силу Кіотський протокол, який обмежує промислові викиди в атмосферу. Як це впливатиме на економіку та клімат України, обговорювали вчора народні депутати, урядовці та експерти на «круглому столі» у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Зміна клімату — глобальна проблема, яку мають вирішувати на національному й міжнародному рівнях. Уважно і постійно. Однак, за словами голови профільного комітету Геннадія Руденка, інвентаризацію викидів парникових газів проводили в Україні безсистемно, нерегулярно і не в повному обсязі. Водночас обсяги викидів у світі зростають. Тільки за останнє десятиріччя концентрація двоокису вуглецю в атмосфері збільшилася на п’ять відсотків.
Отже, нині питання екологічної безпеки для нашої країни як ніколи актуальне. З огляду на це учасники «круглого столу» пропонують створити національну систему оцінки антропогенних викидів та абсорбції поглиначами парникових газів, розробити національну систему торгівлі викидами та плани заходів запобігання змінам клімату тощо.