Таке враження залишилося від «круглого столу» «Кіровоградщина: політика, реалії, перспективи». Основними його учасниками стали відомі в Кіровограді діячі опозиції до попередньої влади, представники політичних партій і громадських організацій, що входили до коаліції «Сила народу», керівники підприємств та бізнесових структур. Ядро колишньої опозиції зібралося на звичному місці — у приміщенні ради федерації профспілок області, і настрій у присутніх був аж ніяк не переможний.

У виступах переважної більшості учасників «круглого столу» домінувало почуття образи, яке коротко можна сформулювати кількома тезами. Чому новий голова облдержадміністрації Едуард Зейналов та й інші представники нинішньої влади проігнорували зібрання? Чому на процедуру представлення голови ОДА не були запрошені представники коаліції «Сила народу»? Чому кадрові питання новим керівником області вирішуються келійно або навіть одноосібно, без участі тих, хто безпосередньо творив помаранчеву революцію? І кого взагалі на Кіровоградщині представляє Едуард Зейналов, яка політична сила може взяти відповідальність за його дії?
Оратори стверджували, що коли по всій Україні якісь зміни і проводяться, то Кіровоград, як і раніше, залишається гнилим болотом, в якому не відчувається навіть прагнення до таких змін. Нова влада стала ще менш доступною для спілкування, ніж попередня, і достукатися до неї практично неможливо. Пролунала навіть пропозиція перейменувати коаліцію «Сила народу» в коаліцію «Безсилля народу», бо, як зазначали присутні, ми стаємо свідками повторення ситуації 1991 року, коли після перемоги національно-визвольної революції при владі залишилася переважна більшість старих кадрів.
Нинішнє засідання «круглого столу» вже друге протягом короткого проміжку часу. На першому його учасники були налаштовані більш поблажливо і виробили низку пропозицій стосовно кадрових питань та соціально-економічного розвитку області до новопризначеного голови ОДА. Однак, не відчувши бажання останнього співпрацювати із своїми соратниками, колишні опозиціонери вдалися до ультиматуму. І поставили перед Едуардом Зейналовим низку конкретних вимог, у разі невиконання яких залишають за собою право на акції протесту «в межах Конституції України та чинного законодавства, включно з проведенням мітингів, пікетів та блокуванням органів державної виконавчої влади, місцевих органів влади, прокуратури міста та області».
Серед основних вимог до голови ОДА називаються такі: негайно припинити загравання з організаторами фальсифікації виборів Президента України на Кіровоградщині та звільнити їх від виконання службових обов’язків; припинити келійний підбір кадрів на керівні посади в органах виконавчої влади, у тому числі тих, хто заплямував себе на виборах, і в подальшому усі призначення проводити з урахуванням думки коаліції «Сила народу»; ухвалити розпорядження про створення робочої групи за участю представників правоохоронних і контролюючих органів, коаліції «Сила народу» в області з перевірки фактів зловживання кіровоградською міською владою та міським головою Миколою Чигриним тощо. Усього — сім пунктів. На виконання більшості з них новому голові ОДА дається три дні.
Щоб і нинішнє послання не проігнорували, члени «круглого столу» вирішили надіслати відповідні послання до Президента України, Прем’єр-міністра та Генерального прокурора.

Кіровоградська область.