У стінах інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся сороковий(!) випуск фахівців

У фойє інституту цього дня було затісно від красивих молодих людей у чотирикутних шапочках з китицями, поважних професорів у мантіях, трішки розгублених дам у красивих сукнях і тривожно від спалахів. Це не продовження серіалу про Гаррі Поттера, а черговий випуск дипломованих магістрів навчального закладу з шанованими традиціями. Говорить директор інституту Леонід Губерський:
— Сьогодні дипломи магістрів отримують 257 випускників із спеціальностей «міжнародні відносини», «міжнародне право», «міжнародні економічні відносини», «міжнародний бізнес» та «міжнародна інформація». Серед них — група іноземних громадян із 12 країн: Вірменії, Грузії, Китаю, Литви, Росії, Туркменистану, Киргизстану, Югославії, Угорщини, Польщі, Йорданії, Тунісу, — та випускники Центру європейських студій нашого інституту. Відрадно відзначити, що 157 чоловік закінчили навчання з відмінними результатами й одержують дипломи з відзнакою.
Особливо приємно назвати імена тих, хто протягом навчання мав лише відмінні оцінки, відзначився активною участю в науково-дослідній роботі та громадському житті інституту. Це Таран Валерія і Шубін Олександр — з відділення міжнародних відносин; Околіта Наталія, Оробець Леся, Перепелинська Олена та Сокуров Артем — з відділення міжнародного права; Бернатович Тетяна, Волик Марія, Гавриленко Дмитро, Гапєєв Дмитро, Степаненко Олена, Тимошенко Галина та Шекера Олександр — з відділення міжнародних економічних відносин; Устинов Єгор — з відділення міжнародної інформації.
Сьогоднішній випуск є першим випуском магістрів, які здобували вищу освіту на базі бакалавратури за півторарічною освітньою програмою нашої альма матер...
Це словосполучення — альма матер — близьке і рідне для багатьох тих, хто навчався тут, а зараз сидить у президії: народні депутати, голова ЦВК,  гості від Київської міськдержадміністрації, члени Вченої ради, два міністри. Щоправда, один з них, новопризначений Міністр закордонних справ Борис Тарасюк, у доброму сенсі слова більше нагадував студента (до речі, теж випускник цього вуза). Виступаючи, подякував професорам за науку, нагадав, що це перші «помаранчеві» випускники, надія і сподівання Майдану та оновленої країни. Інший «свіжий» високопосадовець — міністр культури і мистецтв Оксана Білозір. Згодом розкрилася причина її появи. Вона — мати випускника, і в її промові перед учорашніми студентами було порівну материнського тепла і побажань державних звершень. І голова ЦВК Ярослав Давидович, хоч як намагався витримати офіціоз, коли донька отримувала диплом, не приховував хвилювання. Хвилювалися і випускники. У декого на очах бриніли сльози. Як ось у Лесі Оробець:
— Сьогодні Стрітення — зима бореться з весною. Так ось і в мені бореться жаль, що я вже не студентка, і радість, що я закінчила цей вуз і отримала диплом магістра.
А ще магістри дякували проректорові університету Віктору Скопенку та директорові інституту Леоніду Губерському. Мовляв, не заважали обстоювати свої громадянські права на Майдані, з гумором пообіцяли скласти достойну конкуренцію нинішній молодій владі. А згодом і заміну...
Вийшовши з урочистої зали, магістри знов перетворилися на звичайних юнаків і дівчат: дарували троянди заплаканим мамам у красивих сукнях, фотографувалися на згадку. А у своїх планах називали створення власних юридичних фірм, економічних програм і (чом би й ні?) — нової України!